Avocată și activistă anticorupție, considerată până recent un outsider în politică, Zuzana Caputova scrie istorie în Slovacia, devenind prima femeie președinte din istoria țării, după o victorie clară în turul doi al alegerilor.

Caputova a obţinut 58,4% din voturi, după numărarea a peste 99% din voturi, în timp ce contracandidatul susținut de partidul de guvernământ Smer (S&D), Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene, este creditat cu 41,6% din voturi.

Victoria clară a Zuzanei Caputova vine pe fondul nemulțumirilor publice față de actuala putere, dar și a neîncrederii cu care este privită întreaga clasă politică. După asasinarea în urmă cu un an a jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak şi a logodnicei acestuia, Slovacia a fost zguduită de ample proteste care au dus la demisia premierului Robert Fico, considerat, alături de partidul Smer, indirect responsabili de asasinat.

Jurnalistul se pregătea să publice un articol despre presupuse legături între oameni politici slovaci şi mafia italiană, iar investigația ulterioară a arătat că un om de afaceri bine conectat cu mediul politic ar fi comandat asasinatul.

Caputova a fost în stradă alături de miile de protestatari pentru a cere demisia premierului Robert Fico, dar acum, după câștigarea alegerilor, avocata în vârstă de 45 de ani a lansat un apel slovacilor să se unească.

„Să căutăm ce ne uneşte, să punem cooperarea deasupra intereselor noastre”, a spus ea în faţa reprezentanţilor presei, transmite Agerpres.

„Pentru mine, aceste alegeri au dovedit că poţi câştiga fără să îţi ataci adversarul şi cred că această tendinţă se va confirma în cursul alegerilor pentru Parlamentul European şi legislativelor slovace de anul viitor”, a declarat viitoarea preşedintă a Slovaciei.

Rezultatul său, a mai afirmat ea, a arătat că „este posibil să nu cedezi populismului” şi „să câştigi încrederea oamenilor fără să recurgi la un vocabular agresiv şi atacuri la persoană”.

Victoria ei este un motiv de sărbătoare pentru forțele pro-UE din toată Europa, în special pe fondul valului de populism care a măturat continentul. 

Preşedintelele în exerciţiu, Andrej Kiska, a spus că „numeroase ţări ne invidiază pentru că am ales un preşedinte care simbolizează valori cum este decenţa”. „Slovacia traversează o criză morală şi are nevoie de un preşedinte ca Zuzana Caputova”, a adăugat el.

Adversarul său şi-a recunoscut înfrângerea. „I-am telefonat doamnei Caputova să o felicit pentru victorie. I-am trimis un buchet de flori pentru că prima femeie preşedinte al Slovaciei merită un buchet”, a spus Maros Sefcovic.