40 de sirieni au încercat să traverseze Marea Egee din Turcia către Grecia. Barca lor s-a scufundat. 39 de persoane au fost salvate, inclusiv mama băiatului, relatează AFP, citată de Deutsche Welle.

Paza de coastă elenă a comunicat că barca din cauciuc supraîncărcată în care se aflau refugiații a lovit niște stânci în apropierea insulei Agathonisi. Cadavrul lui Khalid a fost recuperat de perscari. Toți ceilalți pasageri, inclusiv mama băiatului au fost salvați de paza de coastă și de activiști de la Migrant Off Shore Aid Station, din Malta, care au dislocat o ambarcațiune rapidă pentru a ajuta la operațiune.

Un alt copil, în vârstă de doar 3 luni, este internat într-un spital de pe insula Samos din cauza hipotermiei severe. Medicii au reușit să-l stabilizeze. Alte nouă persoane au fost tratate în spital.

Un milion de persoane au trecut din Turcia și Africa de Nord către Europa pe cale maritimă anul trecut. Cei mai mulți caută să depună cerere de azil în Germania și Suedia.

În 2015, 3.770 de persoane și-au pierdut viața pe mare încercând să ajungă în Europa. A fost anul cu cel mai mare număr de victime.

Deși nu mai ține capul de afiș al știrilor, valul de migrație nu s-a oprit nici pe departe. În zilele calme, cu vreme liniștită, circa 2.000 de persoane ajung în insulele grecești zilnic, chiar și în perioada de iarnă.

În condițiile în care statele din Balcani au decis să nu mai permită tranzitul decât pentru refugiați din Siria, Irak și Afganistan, Grecia se îndreaptă spre o criză de proporții în 2016. Ceilalți refugiați sunt obligați fie să depună cerere de azil în Grecia, fie să rămână aici ilegal, după o perioadă de grație de 30 de zile.

În opinia EurActiv.ro, luna aprilie va fi una de turnură: surse elene ne-au confirmat faptul că se lucrează la un plan de interzicere a trecerii și pentru refugiații din Afganistan, ceea ce va pune și mai mare presiune pe Atena.

Este de așteptat ca vechile rute ale traficanților din anii 1990 să fie readuse la viață. E vorba despre traversarea munților de la frontiera Greciei cu Albania și trecerea pe mare din Albania către Italia.