Ce se poate înțelege din vizita cancelarului german în Turcia: o cooperare necesară sau ajutor de campanie dat unui regim autoritar?

Calculul german e simplu, l-a explicat ministrul de interne Thomas de Maiziere: Turcia este cheia rezolvării crizei refugiaților pentru că de acolo vin foarte mulți oameni. Așa se explică declarația ministrului acordată Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Nu putem sta mereu pe soclul nostru moral și da lecții tuturor despre drepturile omului”, a spus acesta.

O poziție asemănătoare a fost exprimată și de secretarul general al socialdemocraților, partener de guvernare al cancelarului Merkel. „Chiar dacă pe plan extern și pe planul politicii interne turcești premisele sunt extrem de dificile, cooperarea cu Turcia nu poate fi ocolită”, a declarat Yasmin Fahimi pentru cotidianul Bild.

Problema e că vizita lui Merkel în Turcia vine cu doar două săptămâni înainte de alegerile parlamentare anticipate din această țară. Alegeri care au fost declanșate de președintele Erdogan mai mult din rațiuni de frustrare că partidul său AKP nu a reușit să aibă majoritate absolută în parlament.

O vizită echilibrată ar fi presupus, spun criticii cancelarului, și o întrevedere cu opoziția turcă. Dar aceasta nu s-a întâmplat. Șeful ecologiștilor germani, Cem Ozdemir, a descris pentru postul public ARD situația prezentă din Turcia. „Jurnaliști sunt încarcerați, bătuți de forțele regimului, birourile opoziției din Turcia sunt incendiate”.

Nici partidul soră al conservatorilor doamnei Merkel, Uniunea Creștin-Socială din Bavaria, nu e tocmai mulțumit de mesajele transmise de cancelar la Ankara. „Nu avem voie să facem prea multe promisiuni Turciei. O aderare la UE nu se află pe agendă, iar lipsurile mari la capitole precum drepturile fundamentale ale omului trebuie numite ca atare”, a precizat un politician CSU pentru Die Welt.

Ce a promis Merkel?

În schimbul ajutorului oferit Europei pentur gestionarea crizei refugiaților, Merkel a promis președintelui Erdogan sprijin financiar și înlesniri la acordarea vizelor UE pentru cetățenii turci. Ce așteaptă Merkel? Printre altele, accelerarea introducerii unui acord de re-preluare a refugiaților din Europa.

Deocamdată, UE a oferit Turciei un miliard de euro pentru costurile cu refugiații. Conform cifrelor oficiale, țara găzduiește 2,5 milioane de refugiați, majoritatea din Siria. Ultima cerere a Ankarei adresată UE însumează fonduri în valoare de 3 miliarde de euro, bani meniți să stăvilească fluxul migratoriu către Europa.

Care e situația din Turcia?

Presiunea crizei refugiaților este atât de mare, încât Comisia Europeană nici nu vrea să anunțe când va publica raportul de țară privind Turcia. Documentul este emis anual de executivul comunitar. Cotidianul Sueddeutsche Zeitung a obținut însă o variantă a acestui raport de la Biroul parlamentar de legătură cu UE, datat 12 octombrie, în care Berlinul este informat în legătură cu rezultatele evaluării Turciei.

Astfel, Comisia Europeană constată o „încetinire evidentă a ritmului reformelor” din Turcia. Cu precădere la capitolul „stat de drept”, CE „critică Turcia din cauza mai multor legi adoptate, care contravin evident standardelor europene”. În domeniul justiției, CE constată „o înrăutățire a situației și imixtiuni evidente ale Guvernului în sistemul judiciar, care duc la o independență redusă în acest sector”. De asemenea, raportul subliniază „lipsa voinței politice pentru combaterea corupției”.

În ceea ce privește drepturile omului din Turcia, Comisia Europeană constată „lipsuri grave”. E vorba despre atitudinea față de jurnaliști, procesele intentate utilizatorilor de rețele de socializare și de restricțiile care împiedică manifestarea libertății religiei.