Săptămâna aceasta, în Spania, au avut loc nu unul, ci trei atacuri, corelate între ele: o explozie într-o casă din Alcanar, miercuri, atacul cu furgoneta din Barcelona de joi și atacul cu o mașină din Cambrils, la doar câteva ore distanță.

La două zile de la atacuri, poliția spaniolă îl caută încă pe șoferul furgonetei care a intrat joi în mulțimea aflată în zona turistică La Rambla, din Barcelona. Alți cinci suspecți au fost uciși în timpul celui de-al treilea atac, în timp ce doi ar fi murit în timpul exploziei neplănuite din Alcanar. În total, teroriștii au uciș cel puțin 16 persoane (14 pe Rambla, 1 în Alcanar, 1 în Cambrils) și au rănit peste 130.

Grupul terorist din Spania, care ar fi putut avea în jur de 12 membri, plănuia atacuri mai mari și mai multe, având chiar și planuri de rezervă.

Alcanar este locul în care totul a început și a fost orchestrat, sunt de părere autoritățile. Explozia, pe care poliția a catalogat-o la început ca fiind din cauza unei scurgeri de gaze, a fost, de fapt, o greșeală, teroriștii încercând, la momentul respectiv, să confecționeze bombele pe care urmau să le folosească în atacurile ce urmau. Explozia s-a soldat cu un mort, o femeie, și șapte răniți, posibili vecini. O persoană, de origine marocană, a fost grav rănită, iar mai apoi arestată. Ulterior, sub dărâmături, poliția a ajuns la concluzia că s-ar mai putea afla doi dintre teroriști.

În ruinele casei din Alcanar au fost găsite urme de explozibil TATP (produs prin amestecarea de acetonă cu soluție de peroxid de hidrogen), o substanță care a mai fost folosită la atacurile de la Paris din noiembrie 2015, de la Bruxelles din martie 2016, din Manchester din mai, precum și în tentativa eșuată de atentat de la Gare Centrale din Bruxelles din iunie, potrivit unei surse apropiată anchetei, citată de CNN.

De obicei, islamiștii care au avut succes în finalizarea bombei cu TATP au fost antrenați, dat fiind faptul că aceasta poate fi detonată accidental, dacă sunt făcute greșeli în pregătirea ei, lucru ce s-ar și fi întâmplat în acest caz.

Explozia de miercuri din Alcanar, la locul căreia au fost găsite aproximativ 20 canistre de butan și gaz propan, i-a lăsat pe teroriști fără materiale pentru bombe, potrivit poliției, așa că aceștia au lansat atacuri mai simple, care în trecut au funcționat garantat: cu vehicule.

Al doilea atac, cel mai grav dintre ele, a fost cel de joi după-amiaza, când o furgonetă a intrat în oamenii care se plimbau pe aleea pietonată La Rambla, din Barcelona. În urma atacului, 14 persoane și-au pierdut viața, iar alte peste 120, printre care și trei români, au fost rănite. Peste 60 de persoane erau în continuare spitalizate, vineri seara, dintre care 17 în stare critică și 25 în stare gravă.

După ce a spulberat mulțimea, atacatorul ar fi coborât din vehicul și ar fi fugit, potrivit martorilor.

Al treilea atac a avut loc la doar câteva ore mai târziu, când un automobil marca Audi A3 a intrat pe promenada de la malul mării la Cambrils, o stațiune balneară situată la sud de capitala catalană, după care a lovit o mașină care aparținea Mossos d'Esquadra (poliția catalană - n.r). A urmat un schimb de focuri, în timpul căruia toți cei cinci bărbați din mașină au fost uciși. Aceștia au fost uciși abia după ce au reușit, la rândul lor, să înjunghie cu cuțite mai multe persoane, să omoare o femeie și să rănească un polițist. Cei cinci suspecți împușcați la Cambrils purtau false centuri de explozivi. Ei mai aveau în mașină o secure și cuțite, potrivit AFP.

 

Teroriștii

 

În total, douăsprezece persoane ar putea să fie implicate în atentatele de la Barcelona și Cambrils, potrivit poliției catalane. Patru suspecți, trei marocani și un spaniol, au fost arestați de poliție, dintre care trei în orașul Ripoll, la aproximativ 100 de kilometri nord de Barcelona, iar unul la Alcanar, unul este, aparent, fugar, iar alți cinci au fost uciși la Cambrils - dintre care trei sunt acum identificați. Alte trei persoane au fost identificate, dar nu au fost reținute. Poliția crede că două dintre ele ar putea să fi murit în incendiul din casa de la Alcanar, unde grupul confecționa dispozitive explozive, relatează AFP, citat de News.ro.

În casa din Alcanar ar fi fost găsite "rămășițele" a două persoane, iar autoritățile încearcă acum să afle dacă este vorba de două dintre cele trei persoane identificate ca implicate în atacuri.

"Încercăm să vedem dacă este vorba de două dintre cele trei persoane identificate ca implicate în atacuri. Ne-ar rămâne o a treia de găsit", spunea purtătorul de cuvânt al poliției catalane, Josep Luís Trapero, potrivit celor două surse citate.

Teroristul de la Ramba, viu sau mort?

Deocamdată este neclar dacă teroristul care a condus furgoneta pe la Rambla mai este sau nu în viață. Publicațiile spaniole scriau, vineri, că acesta s-ar afla printre cele cinci persoane ucise de polițiști la Cambrils, citând poliția catalană care sublinia totuși că nu este sigură de acest lucru.

Atacatorul, identificat de presa spaniolă drept Younes Abouyaaqoub, un tânăr în vârstă de 22 de ani, de origine marocană, care locuia în orașul Ripoll din Alcanar, unde trei persoane au fost arestate vineri la Ripoll, era căutat în continuare de autorități, și sâmbătă dimineața, acestea suspectându-l că ar fi încă în viață, potrivit BBC News.

Inițial, Moussa Oukabir, în vârstă de 17 ani, a fost considerat drept principalul suspect. Șeful poliției vineri noapte, șeful Mossos d'Esquadra, a declarat, însă, vineri seara, pentru un post local de televiziune că teoria că adolescentul a fost șoferul "are în prezent mai puțină greutate", ziarul El Pais înaintând rapid varianta că Younes Abouyaaqoub este acum principalul suspect.

Moussa Oukabir a fost identificat ca fiind unul dintre cei cinci suspecți uciși de poliția catalană în stațiunea Cambrils. El este suspectat că a folosit documentele fratelui său mai mare, Driss Oukabir, un alt suspect în atacuri, pentru a închiria furgoneta Fiat Talento, folosită în atacul de la Barcelona, precum și o alta, cu care urmau să fugă.

Alți doi dintre cei cinci teroriști uciși de poliție prin împușcare la Cambrils au fost identificați oficial. Este vorba despre Saïd Aallaa, în vârstă de 18 ani și Mohamed Hychami, în vârstă de 24 de ani. Amândoi, precum și Moussa Oukabir, erau de origine marocană și locuiau la Ripoll, o localitate situată în nordul regiunii catalane, a anunțat vineri seara poliția catalană, care le-a dezvăluit identitatea, relatează AFP, citată de News.ro.

Pe lista de nume pe care un tribunal spaniol a emis mandate de arestare, fiind suspecți în legătură cu atentatele de la Barcelona, se aflau Moussa Oukabir, Said Aallaa, Mohamed Hychami și Younes Abouyaqoub. În document se precizează că unul dintre suspecți s-a născut în Spania și are cetățenie marocană, iar ceilalți trei sunt marocani cu reședința în Spania, mai scriu cele două surse citate.

Printre cele arestate se numără trei marocani și un spaniol, având vârsta de 21, 27, 28 și 34 ani.  Cei trei marocani au fost arestați la Ripoll, un orășel cu aproximativ 10.000 de locuitori situat la circa 100 de kilometri nord de Barcelona, unde au avut loc percheziții. Al patrulea bărbat, arestat la Alcanar, este un spaniol originar din enclava Melilla. Singurul dintre ei a cărui identitate a fost dezvăluită este Driss Oukabir, fratele lui Moussa Oukabir.

Planul A, B, C

Planul teroriștilor a fost relatat pe Twitter de corepondentul New York Times Rukmini Callimachi, care acoperă gruparea teroristă Statul Islamic.

Rukmini Callimani scrie, că, potrivit surselor ei, atacatorii ar fi avut un plan A, unul B și unul C.

"Planul A era să închirieze un camion mare, să-l încarce cu explozivi și să provoace o explozie catastrofică. Planul nu a reușit, pentru că nu au putut închiria un camion mare. Planul B era să încarce două camionete mai mici cu explozivi. Nici asta nu a reușit. Nu știau cum să pregătească explozivul, drept urmare au aruncat casa în aer. Asta i-a adus la Planul C, în care urmau să folosească două mașini mai mici cu care să intre în oameni, mai întâi pe Ramblas, și mai târziu în orașul Cambril", scrie jurnalista NYT pe Twitter.

Potrivit poliției, atacatorii ar fi închiriat în total trei vehicule, care au fost recuperate și examinate, vineri, de către autorități. Două dintre cele trei mașini au fost folosite pentru cele două atacuri, în timp ce a treia, descoperită câteva ore mai târziu în orașul Vic, la nord de Barcelona, ar fi urmat să fie folosită pentru a fugi.


Guvernul spaniol, reunit sâmbătă în ședință de urgență, a decis să mențină la 4 niveul de alertă teroristă, subliniind că celula responsabilă a fost dezmembrată, iar investigația este în curs, relatează El Pais.

Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat atât atacul de la Ramba, cât și pe cel de la Cambrils. Totuși, faptul că ISIS a revendicat joi seară atacul de la Barcelona și separat, sâmbătă, pe cel de la Cambrils ridică semne de întrebare și sugerează că acesta din urmă a fost, mai mult sau mai puțin, improvizat, comentează AFP, citat de News.ro.

Potrivit poliției, autorii atacurilor de la Barcelona și Cambrils ar fi început să se pregătească în urmă cu aproximativ două luni, mai scriu sursele citate. Nu este, deocamdată, clar dacă atacatorii au avut legături directe cu Statul Islamic sau au fost doar inspirați de ei.