The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

BRATISLAVA
 
Šefčovič schimbă macazul: Socialistul Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene și candidat la președinția Slovaciei, a adoptat o abordare conservatoare în campania electorală din țara sa, scrie EURACTIV Slovacia.
 
Prima rundă a alegerilor prezidențiale este programată pentru 16 martie, iar Sefcovic este clasat de sondaje în urma candidatei liberale Zuzana Čaputová.
 
„Pentru Slovacia, este important să își păstreze suveranitatea în chestiuni legate de etica culturală și politicile familiale. Pentru mine, acest lucru înseamnă susținerea familiei tradiționale”, a spus candidatul socialiștilor la o întâlnire cu lideri ai bisericii din Slovacia. Declarațiile lui Sefcovic, care a mai spus că se opune adopției de către cuplurile formate din persoane de același sex, sunt mai degrabă desprinse din discursul unui membru al familiei PPE decât o abordare progresistă, cum susține că are mișcarea socialiștilor europeni (PES).
 
Dar nu este prima dată când un comisar adoptă o retorică diferită la el acasă decât la Bruxelles. Dimitri Avramopoulos a aprobat politica Executivului UE de a susține schimbarea numelui fostei republici iugoslave în Macedonia de Nord, dar a avut poziții contrare în media din Grecia. Și Tibor Navracsics a spus că a votat „nu” într-un referendum organizat în Ungaria, în 2016, pe tema migrației, deși nu s-a opus impunerii unor cote la nivelul UE în Colegiul Comisarilor. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk/editat de Sarantis Michalopoulos)

LONDRA

Laburiștii, investigați: Partidul laburist ar putea fi investigat formal pentru anti-semitism, după ce Comisia privind Egalitatea și Drepturile Omului a spus că mișcarea ar fi discriminat persoane de etnie evreiască. Cu toate că au fost mai multe acuzații împotriva partidului, laburiștii resping „orice indicație că partidul ar fi acționat ilegal” și spun că vor colabora cu ancheta Comisiei. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

MADRID

Din închisoare în fruntea listei: Alianța Liberă Europeană (EFA), care reprezintă forțele regionaliste din Europa, l-a desemnat pe Oriol Junqueras drept candidatul său cap-de-listă pentru alegerile din mai. Junqueras este fost vicepreședinte al Cataloniei și a mai fost eurodeputat în perioada 2009-2011 și este în prezent în închisoare pentru rolul său în organizarea referendumului care cerea independența regiunii spaniole.
 
Puigdemont a ignorat avertismentele poliției: Poliția regională a avertizat că ar putea avea loc o escaladare a violențelor, fostul lider catalan Carles Puigdemont a decis să continue cu planurile de organizare ale referendumului pentru independența Cataloniei, a spus un membru al forțelor de ordine în cadrul procesului în care sunt judecați mai mulți lideri ai regiunii.

BERLIN

O coaliție imposibilă?: Scenariul unei coaliții între Verzi și partidul CDU de centru-dreapta (PPE) pare tot mai improbabil. Co-liderul verzilor Robert Habeck a criticat schimbările în politicile privind refugiații și modificările climatice ale noii șefe a partidului Annegret Kramp-Karrenbauer, comparativ cu cele duse de predecesoarea acesteia, Angela Merkel. (Claire Stam, EURACTIV.de)

PARIS

En Marche își lansează campania: Mișcarea politică a președintelui Macron, La République En Marche (LREM), și-a lansat campania electorală pentru alegerile europene, cu intenția de a candida nu doar pentru alegătorii francezi, ci pentru votanții din toată Europa.

VARȘOVIA

Proteste în educație: Sindicatul profesorilor din Polonia (ZNP) se pregătește de grevă generală după eșecul negocierilor cu Guvernul, care a refuzat creșterea salariului cu 230 de euro pentru personalul din educație.

ATENA

Piața gazelor: O nouă lege în domeniul energiei liberalizează și mai mult piața gazelor naturale din Grecia. Compania publică de gaze (DEPA) va fi divizată într-o firmă comercială, care va fi privatizată, și o firmă care va administra infrastructura și va rămâne de stat, dar cu posibilitatea vânzării unor pachete minoritare. În plus, legea adoptată joi stabilește noi reguli în privința cercetării și investițiilor în domeniul energiei geotermale. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

Cel mai bun ministru al turismului: Elena Kountoura a fost numită cel mai bun ministru al turismului din lume, cu ocazia unei ceremonii organizate la Berlin. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com).
 
PRAGA

O nouă mișcare politică: Eurodeputatul ceh Jaromír Štětina (PPE) a înființat o nouă mișcare politică, numită „Europa Împreună”, care are drept obiectiv protejarea unității UE. Potrivit lui Štětina, forțele anti-UE amenință existența Uniunii atâît din interior, cât și din exterior, iar una dintre principalele priorități ale noii mișcări este oprirea conflictului din Ucraina.
 
Babiš la Casa Albă: Donald Trump i s-a plâns premierului ceh PM Andrej Babiš că „Europa e dură” și negocierile asupra tarifelor sunt „dificile”. Aul trecut, SUA au amenințat UE că vor impune tarife vamale la importuyrile de mașini, dacă europenii nu deblochează importurile anumitor produse americane, dar cele două părți nu au ajuns încă la o înțelegere. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

ZAGREB

Interes neașteptat: Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a spus că guvernul de la Budapesta este interesat de terminalul GNL din insula Krk și de interconectarea rețelelor de gaze dintre Croația și Ungaria. Până acum, Ungaria nu a arătat niciun interes pentru gazul natural lichefiat, dar schimbarea ar putea avea legătură atât cu vizita secretarului de stat american Mike Pompeo în regiune, cât și cu decizia partidului de guvernământ din Croația HDZ de a nu vota pentru excluderea din PPE a Fidesz. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BUCUREȘTI

Problemele alianței pro-UE: Biroul Electoral Central a respins înregistrarea Alianței 2020 USR-PLUS, o coaliție pro-europeană între USR și partidul condus de fostul comisar Dacian Cioloș. Liderii celor două partide au acuzat coaliția PSD-ALDE de mișcări de culise pentru a le bloca posibilitatea de a candida, dar BEC a anunțat că cei doi președinți nu sunt de fapt în măsură să reprezinte partidul, conform registrului partidelor politice. Astfel, deși alegerea lor în forurile de conducere a avut loc cu mai mult timp în urmă, tribunalul București nu a emis decizii definitive în privința desemnării lui Dan Barna ca lider al USR și a lui Cioloș ca șef al PLUS. Cei doi au spus că vor contesta decizia BEC la Înalta Curte. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

SARAJEVO

Termocentrală construită pe banii chinezilor: În pofida avertismentelor UE, Parlamentul din Bosnia-Herțegovina a aprobat un proiect de 767 milioane de euro pentru construcția unei termocentrale pe bază de cărbune în Tuzla, finanțat de banca chineză de stat EXIM. Proiectul încalcă regulile UE, bloc la care statul din Balcani vrea să adere, deoarece garanțiile de stat acoperă întreaga valoare a creditului bancar. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

(Editate de Sarantis Michalopoulos și Samuel Stolton, EURACTIV.com. Traducerea în limba română: Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)