Președintele rus, Vladimir Putin, speră ca Italia să lupte pentru remedierea relațiilor dintre Rusia și UE și să-i convingă pe liderii europeni că sancțiunile contra Rusiei sunt contraproductive. Conte spune că Italia lucrează în acest sens.

Aflat în vizită în Italia, Vladimir Putin, în cadrul unei conferințe de presă după întâlnirea cu premierul italian, Giuseppe Conte, a declarat joi că Rusia a observat eforturile Italiei în direcția îmbunătățirii relațiilor dintre Uniunea Europeană și Moscova, dar înțelege pe deplin faptul că spațiul de manevră este limitat de diverși factori, relatează EurActiv.com.

"Sperăm că Italia își va exprima în mod clar și constant poziția (privind îmbunătățirea relațiilor) și că se va lupta ... pentru normalizarea completă a relațiilor dintre Rusia și Europa”, a declarat liderul de la Kremlin.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni economice împotriva Rusiei, după ce aceasta a anexat ilegal Peninsula Crimeea și sprijină forțele separatiste proruse din Estul Ucrainei. Relațiile dintre Moscova și Bruxelles s-au acutizat și mai mult după otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal și a fiicei sale în Marea Britanie, anul trecut. Londra a dat vina pe Rusia pentru acest incident, în timp ce rușii neagă orice implicare.  

În acest context, Uniunea a tot prelungit sancțiunile contra Moscovei. Chiar luna trecută Consiliul Uniunii Europene a prelungit până la 31 ianuarie 2020 sancțiunile economice care vizează anumite sectoare ale economiei rusești și până la 23 iunie 2020 măsurile restrictive impuse ca răspuns la anexarea ilegală de către Rusia a Crimeei și a Sevastopolului.

Guvern prorus la Roma

Atât Mișcarea Cinci Stele, cât și Liga, formațiunea de extremă dreapta a ministrului de interne, Matteo Salvini, - ambele partidele făcând parte din coaliția guvernamentală - și-au exprimat pozițiile proruse mult mai mult decât majoritatea guvernelor din Uniune. Înainte de preluarea guvernării anul trecut, cele două partide au cerut ridicarea sancțiunilor europene, iar Matteo Salvini a vizitat de mai multe ori Moscova și și-a exprimat admirația pentru Putin.

Presa italiană a scris în repetate rînduri despre faptul că Liga ar primi finanțare de la Moscova, dar Salvini neagă.

Vladimir Putin a declarat joi că el nu vede obstacole insurmontabile în calea revenirii la relații normale între Rusia și UE.

Premierul italian, Giuseppe Conte, a susținut că sancțiunile nu sunt un scop în sine, ci doar o măsură temporară. Fost profesor apropiat de Cinque Stelle, Conte a adăugat că Italia lucrează la crearea condițiilor pentru îmbunătățirea relațiilor, dar a precizat că Rusia "poate juca un rol major" în soluționarea neînțelegerilor cu Ucraina.

Anterior, Putin declarase într-o întâlnirea la Vatican cu Papa Francisc că e sarcina Ucrainei să pună capăt conflictului, nu a Rusiei.  

Președintele rus și-a mai exprimat speranța că noua conducere a UE va înțelege că toată lumea pierde în urma sancțiunilor economice: "Națiunile europene au ratat șansa de a vinde mărfuri în valoare de miliarde pe piața rusă, ceea ce înseamnă că nu s-au creat noi locuri de muncă sau că s-au pierdut locuri de muncă, oamenilor nu li s-au plătit salariile...Înseamnă pierderi pentru noi toți".

Conte și-a exprimat întristarea pentru aceste sancțiuni.

L-a lăsat pe Papa Francisc să-l aștepte

Insensibil la regulile diplomatice și de bun simț, Vladimir Putin a întârziat, a treia oară, la o întâlnire cu Papa Francisc. Potrivit Reuters, limuzina sa a intrat la Vatican cu peste 50 de minute după ora prevăzută. Reuters reamintește că, la prima întâlnire cu Suveranul Pontif, în 2013, Putin a sosit cu 50 de minute mai târziu, iar în 2015 a întârziat mai mult de o oră.

Conform unui comunicat al Vaticanului, cei doi lideri au discutat despre ecologie și dosare internaționale curente, în special Siria, Ucraina și Venezuela. Papa Francisc a abordat și situația Bisericii Catolice în Rusia.