Preşedintele rus, Vladimir Putin, speră ca Italia să lupte pentru remedierea relaţiilor dintre Rusia şi UE şi să-i convingă pe liderii europeni că sancţiunile contra Rusiei sunt contraproductive. Conte spune că Italia lucrează în acest sens.

Aflat în vizită în Italia, Vladimir Putin, în cadrul unei conferinţe de presă după întâlnirea cu premierul italian, Giuseppe Conte, a declarat joi că Rusia a observat eforturile Italiei în direcţia îmbunătăţirii relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Moscova, dar înţelege pe deplin faptul că spaţiul de manevră este limitat de diverşi factori, relatează EurActiv.com.

"Sperăm că Italia îşi va exprima în mod clar şi constant poziţia (privind îmbunătăţirea relaţiilor) şi că se va lupta ... pentru normalizarea completă a relaţiilor dintre Rusia şi Europa”, a declarat liderul de la Kremlin.

Uniunea Europeană a impus sancţiuni economice împotriva Rusiei, după ce aceasta a anexat ilegal Peninsula Crimeea şi sprijină forţele separatiste proruse din Estul Ucrainei. Relaţiile dintre Moscova şi Bruxelles s-au acutizat şi mai mult după otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal şi a fiicei sale în Marea Britanie, anul trecut. Londra a dat vina pe Rusia pentru acest incident, în timp ce ruşii neagă orice implicare.  

În acest context, Uniunea a tot prelungit sancţiunile contra Moscovei. Chiar luna trecută Consiliul Uniunii Europene a prelungit până la 31 ianuarie 2020 sancțiunile economice care vizează anumite sectoare ale economiei rusești şi până la 23 iunie 2020 măsurile restrictive impuse ca răspuns la anexarea ilegală de către Rusia a Crimeei și a Sevastopolului.

Guvern prorus la Roma

Atât Mişcarea Cinci Stele, cât şi Liga, formaţiunea de extremă dreapta a ministrului de interne, Matteo Salvini, - ambele partidele făcând parte din coaliţia guvernamentală - şi-au exprimat poziţiile proruse mult mai mult decât majoritatea guvernelor din Uniune. Înainte de preluarea guvernării anul trecut, cele două partide au cerut ridicarea sancţiunilor europene, iar Matteo Salvini a vizitat de mai multe ori Moscova şi şi-a exprimat admiraţia pentru Putin.

Presa italiană a scris în repetate rînduri despre faptul că Liga ar primi finanţare de la Moscova, dar Salvini neagă.

Vladimir Putin a declarat joi că el nu vede obstacole insurmontabile în calea revenirii la relaţii normale între Rusia şi UE.

Premierul italian, Giuseppe Conte, a susţinut că sancţiunile nu sunt un scop în sine, ci doar o măsură temporară. Fost profesor apropiat de Cinque Stelle, Conte a adăugat că Italia lucrează la crearea condiţiilor pentru îmbunătăţirea relaţiilor, dar a precizat că Rusia "poate juca un rol major" în soluţionarea neînţelegerilor cu Ucraina.

Anterior, Putin declarase într-o întâlnirea la Vatican cu Papa Francisc că e sarcina Ucrainei să pună capăt conflictului, nu a Rusiei.  

Preşedintele rus şi-a mai exprimat speranţa că noua conducere a UE va înţelege că toată lumea pierde în urma sancţiunilor economice: "Naţiunile europene au ratat şansa de a vinde mărfuri în valoare de miliarde pe piaţa rusă, ceea ce înseamnă că nu s-au creat noi locuri de muncă sau că s-au pierdut locuri de muncă, oamenilor nu li s-au plătit salariile...Înseamnă pierderi pentru noi toţi".

Conte şi-a exprimat întristarea pentru aceste sancţiuni.

L-a lăsat pe Papa Francisc să-l aştepte

Insensibil la regulile diplomatice şi de bun simţ, Vladimir Putin a întârziat, a treia oară, la o întâlnire cu Papa Francisc. Potrivit Reuters, limuzina sa a intrat la Vatican cu peste 50 de minute după ora prevăzută. Reuters reaminteşte că, la prima întâlnire cu Suveranul Pontif, în 2013, Putin a sosit cu 50 de minute mai târziu, iar în 2015 a întârziat mai mult de o oră.

Conform unui comunicat al Vaticanului, cei doi lideri au discutat despre ecologie şi dosare internaţionale curente, în special Siria, Ucraina şi Venezuela. Papa Francisc a abordat şi situaţia Bisericii Catolice în Rusia.