Cei doi lideri au discutat telefonic, potrivit Kremlinului, despre negocierile de pace și atacul puterilor occidentale asupra unor facilități bănuite de producerea armelor chimice utilizate de armata siriană.

Președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel au declarat, în cadrul unei convorbiri telefonice, că sunt gata să contribuie la eforturile politice și diplomatice privind Siria, inclusiv în ce privește negocierile de pace de la Geneva și Astana, a indicat marți Kremlinul într-un comunicat, scrie Agerpres.

Putin a afirmat că recenta acțiune întreprinsă de către un grup de țări occidentale în Siria reprezintă „un act de agresiune” care a încălcat în mod larg normele dreptului internațional și a afectat substanțial perspectivele soluționării politice a crizei siriene, se precizează în comunicatul citat de agenția chineză Xinhua.

SUA, Marea Britanie și Franța au întreprins sâmbătă lovituri aeriene la Douma, în Siria, susținând că ele au reprezentat un răspuns la un presupus atac cu arme chimice întreprins de către armata siriană. Guvernul de la Damasc a respins categoric acuzațiile.

„Ambele părți (Putin și Merkel) și-au exprimat disponibilitatea de a facilita reluarea eforturilor politice și diplomatice în problema siriană, inclusiv în ce privește convorbirile de pace de la Geneva și Astana, și de a continua contactele bilaterale în această chestiune”, se spune în comunicat.

Cei doi lideri au subliniat de asemenea importanța efectuării „unei anchete amănunțite și obiective” de către misiunea Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) în Siria, potrivit comunicatului.

Luni, delegația britanică la OIAC a acuzat Rusia și Siria că împiedică misiunea să intre în Douma. Moscova a respins acuzațiile, spunând că experții OIAC nu au obținut autorizație din partea ONU să viziteze Douma din cauza loviturilor aeriene occidentale.

Totuși, o echipă a Organizației Internaționale pentru Interzicerea Armelor Chimice a sosit marți în orașul sirian Douma pentru a investiga presupusul atac chimic, dar occidentalii pun la îndoială posibilitatea de a mai găsi dovezi la fața locului, relatează France Presse.