Cele mai mari 50 de corporații americane au acumulat 1.400 miliarde de dolari în conturi offshore.

Corporații gigant precum Apple, Google sau General Electric au strâns aproximativ 1.400 miliarde de dolari în paradisuri fiscale, deși au primit fonduri de susținere guvernamentală de mii de miliarde, potrivit unui raport al organizației de luptă împotriva sărăciei Oxfam, citat de The Guardian.

Suma, care este mai mare decât PIB combinat al Rusiei, Spaniei și Coreei de Sud, este deținută prin intermediul unei „rețele opace și ascunse” compusă din peste 1.600 de subsidiare offshore.

Apple, a doua mare corporație internațională, este cel mai mare posesor de bani în paradisuri fiscale, cu 181 miliarde de dolari deținuți prin trei subsidiare, potrivit studiului.

Conglomeratul industrial General Electric, despre care Oxfam  spune că a primit 28 de miliarde de dolari în ajutor guvernamental, a stocat 119 miliarde de dolari în 118 firme offshore.

Producătorul de software Microsoft are 108 miliarde de dolari strânși în paradisuri fiscale, în timp ce alte nume importante din businessul american ca Pfizer, Alphabet (compania-mamă a Google) sau Exxon Mobil sunt în top zece al proprietarilor de fonduri offshore.

Cele 50 de companii americane incluse în studiu au plătit doar 1.000 de miliarde de dolari ca impozite între 2008 și 2014, o sumă semnificativ mai mică decât rezervele aflate în paradisuri fiscale. În această perioadă, firmele în discuție au raportat profituri cumulate de 4.000 de miliarde de dolari.

Utilizarea subsidiarelor offshore a redus impozitul efectiv plătit de la rata standard a SUA de 35% la o rată medie de 26.5%, arată studiul. Mai mult, între 2008 și 2014, cele 50 de corporații au beneficiat de un suport guvernamental de 11.200 miliarde de dolari, sub formă de împrumuturi federale, pachete de salvare  sau garanții de stat.

Dezvăluirile recente din dosarele Panama Papers au intensificat discuțiile despre transparența taxării la nivel mondial, iar autoritățile par hotărâte să încheie epoca paradisurilor fiscale.

Oxfam estimează că evitarea plății taxelor de către companiile americane costă cea mai mare economie a lumii aproximativ 111 miliarde de dolari anual, dar mai ales accentuează prăpastia dintre statele bogate și cele mai puțin avute, prin scoaterea a 100 miliarde de dolari din cele mai sărace economii.