România, care cere să i se restituie tezaurul, vrea să-și rezolve problemele economice pe seama Rusiei, a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, pe Telegram.”Românii nu sunt o națiune”, a fost reacția lui Medvedev.

România încearcă să pună pe umerii Rusiei "datoriile sale fantomă" vechi de un secol, ca să amelioreze starea dezastruoasă a economiei sale naționale, a adăugat Zaharova, a informat joi dzen.ru, care citează mai multe media ruse, printre care RIA Novosti, potrivit Agerpres.

România încearcă să pună pe umerii Rusiei "datoriile sale fantomă" vechi de un secol, ca să amelioreze starea dezastruoasă a economiei sale naționale, a adăugat Zaharova.

Ea a susținut că datoriile României față de Rusia și Uniunea Sovietică depășesc, "potrivit calculelor experților", de 20-25 de ori valoarea întregului tezaur românesc ce fusese predat Rusiei spre păstrare în anii 1916-1917.

Potrivit Komsomolskaia Pravda, care o citează pe Maria Zaharova, în 1949, Moscova "i-a iertat României aproape toată datoria sa pentru distrugerile provocate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial".

Publicația rusă mai scrie că în 2022 România a cerut Rusiei plata a 4 miliarde de euro în contul tezaurului său.

Parlamentul European regretă că Rusia nu a restituit integral României tezaurul său național, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor și cutumelor internaționale, se arată într-o rezoluție inițiată de Eugen Tomac și adoptată joi în plen.

Și Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a reacționat virulent vineri față de decizia UE de a cere Rusiei să restituie Tezaurul României, afirmând că ”românii nu sunt o națiune” și că solicitarea este o ”obrăznicie”, relatează TASS, preluată de HotNews.ro.

”Românii, după cum se știe, nu sunt o națiune, ci un un mod de viață. Părea că nu ne mai poate surprinde nimic. Liderii europeni - idioți, slabi, nimicuri. Dar nu, ne-au dat un motiv din nou. Vor să returneze aurul României”, a scris Medvedev într-o postare făcută pe pagina sa de Vkontakte, echivalentul rusesc al Facebook.

Macron: Rusia va amenința România și Moldova, dacă va câștiga în Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi seara că Rusia ”nu se va opri” dacă va câștiga războiul din Ucraina și va amenința țările vecine Moldova, România și Polonia, relatează AFP.

”Dacă lăsăm Ucraina să piardă acest război, atunci Rusia va amenința cu siguranță Moldova, România și Polonia”, a avertizat el, într/un interviu acordat posturilor de televizune TF1 și France 2.