Rusia va desfășura în Crimeea bombardiere strategice Tupolev Tu-22M3, capabile să transporte rachete nucleare, ca răspuns la scutul antirachetă în România, a declarat luni pentru RIA Novosti șeful Comisiei pentru apărare din Consiliul Federației.

Moscova intenționează să desfășoare escadrile de bombardiere strategice Tu-22M3 la baza aeriană Gvardeiskoie din Crimeea, a precizat Viktor Bondarev, șeful Comisiei pentru apărare și securitate din Consiliul Federației (Camera superioară a parlamentului rus), informează Reuters, preluată de Agerpres.

Declarația a fost făcută în ziua în care Rusia marchează cinci ani de la anexarea peninsulei de la Ucraina.

Instalarea mijloacelor sistemului de apărare antirachetă al SUA în România ”a schimbat în mod cardinal echilibrul de forțe în regiune”, a mai spus senatorul rus, potrivit căruia bombardierele desfășurate în Crimeea urmează să fie modernizate în decurs de câțiva ani, ceea ce va permite străpungerea sistemelor de apărare aeriană și apărare antirachetă ”oriunde în Europa”.

”Raza de acțiune a unui Tu-22M3 și raza rachetelor de croazieră de la bordul său vor permite transportarea focosului nuclear oriunde în Europa, lovind astfel orice obiect al sistemelor de apărare antirachetă și al sistemelor de apărare aeriană inamice, iar luând în considerare și modernizarea sa pe parcursul următorilor ani la nivelul M3M și echiparea cu noi tipuri de arme de distrugere, acesta devine un vector universal pentru lovituri asupra tuturor tipurilor de ținte la o distanță de mii de kilometri”, a subliniat Bondarev.

În afară de bombardiere, flota aeriană rusă din Crimeea are în componența sa avioane de luptă MiG-29 și Su-27, a adăugat el.