Mai multe sute de persoane s-au adunat în diferite locuri din centrul Moscovei pentru o acțiune de protest înainte ca poliția, prezentă în număr mare, să înceapă arestările.

Zeci de persoane au fost arestate sâmbătă la Moscova în timpul unei manifestații a opoziției, care denunță de mai multe săptămâni o reprimare a candidaților săi la alegerile locale din septembrie și care face obiectul multor presiuni și amenințări din partea autorităților, a transmis organizația neguvernamentală OVD-Info, specializată în monitorizarea arestărilor, potrivit AFP.

OVD-Info, cel puțin 89 de persoane au fost reținute la o oră de la începutul manifestației, care nu a fost autorizată, relatează Agerpres.

Agenția Reuters a relatat că, înaintea manifestației programate la Moscova în favoarea alegerilor libere, poliția a arestat-o pe cunoscuta activistă de opoziție Liubov Sobol (foto), o avocată de 31 de ani, care făcuse apel la populație să participe la demonstrație.

Liubov Sobol, care este în greva foamei, a fost reținută într-un taxi în timp ce se îndrepta spre protest și urcată într-o dubă a poliției.

Manifestația de sâmbătă în favoarea alegerilor libere se desfășoară fără un lider deoarece condamnările s-au înmulțit după acțiunea de protest de la sfârșitul săptămânii trecute din capitala rusă, care s-a soldat cu aproape 1.400 de arestări, un număr record de la revenirea la Kremlin a lui Vladimir Putin în 2012.

Pentru manifestație, autoritățile au instalat bariere pe principalele bulevarde din centru și au desfășurat importante efective de poliție și de soldați ai Gărzii Naționale. Rețeaua de internet mobil era indisponibilă în mai multe zone ale orașului.

Principalul opozant al Kremlinului, bloggerul anticorupție Alexei Navalnîi, ispășește la rândul său de la 24 iulie o pedeapsă de 30 de zile de închisoare. Spitalizat în weekendul trecut pentru o "gravă reacție alergică" înainte de a fi trimis în celulă, el a sesizat justiția, acuzând o posibilă "otrăvire".