Presa germană scrie că așteptările de la Președinția română a Consiliului sunt "scăzute", ca urmare a guvernării de la București, dar și a situației actuale din UE și a alegerilor europarlamentare de anul viitor.

Când Viorica Dăncilă a făcut o vizită Bruxelles la începutul lunii decembrie, Jean-Claude Juncker a jucat rolul gazdei fermecătoare. Șeful Comisiei Europene i-a pupat mâna premierului român și a spus că România este bine pregătită pentru viitoarea Președinție a UE, notează Süddeutsche Zeitung.

Potrivit lui Juncker, "diferențele de opinie" referitoare la statul de drept reprezintă o problemă între Bruxelles și București, dar nu afectează Președinția română a Consiliului UE.

În pofida acestei primiri, premierul Dăncilă a cerut duminică la reuniunea PSD mai mult "respect" și a declarat că reproșurile de la Bruxelles vin "numai și numai" din cauză că România este o țară est-europeană.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, care în urma unei condamnări nu poate fi prim-ministru, dar, de facto, trage sforile, s-a plâns că România ar fi tratată ca "o țară de mâna a doua".

Cei care-i întreabă pe diplomații de rang înalt de la Bruxelles despre așteptările lor față de Președinția română a Consiliului aud adesea același adjectiv: "reduse", mai notează publicația germană, adăugând că mulți diplomați subliniază faptul că în situația actuală ar fi dificil chiar și pentru țările cu experiență. Haosul din jurul Brexit e în creștere, iar liderii de la Berlin și Paris au probleme interne și, urmare a alegerilor europene de la sfârșitul lunii mai, Parlamentul UE va lucra în jur de trei luni. 

Spre deosebire de austrieci, a căror Președinție se încheie cu rezultate mixte, românii se bazează pe o "abordare centrată pe Bruxelles": prea puține lucruri se planifică la București, astfel că nu prea așteaptă nimeni "impulsuri creative” din capitala României, scrie Süddeutsche Zeitung.

Cotidianul din München trece în revistă problemele din justiție ale lui Dragnea și lupta PSD pentru a da o OUG privind amnistia și grațierea. Și Frankfurter Allgemeine Zeitung amintește de situația lui Dragnea și de "escaladarea" disputei privind statul de drept din România, notând că liderul PSD "nu mai are timp".

Ședința de duminică a Consiliului Național al PSD și mai ales discursurile cu accente anti-europene susținute de Viorica Dăncilă și de Liviu Dragnea au intrat în atenția presei de limbă germană, mai multe publicații relatând că "România a atacat UE" chiar înainte de preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene.