Presa sârbă speculează faptul că una dintre condițiile impuse Greciei pentru a primi asistență financiară externă este recunoașterea provinciei Kosovo, relatează Euractiv.com.

În afară de Grecia, alte patru state UE – România, Slovacia, Cipru și Spania – nu au recunoscut independența fostei provincii sârbe. 

Cotidianul sârb Blic susține că există „semne evidente” că situația financiară vulnerabilă a Greciei are drept rezultat faptul că provincia Kosovo este „o bătălie pierdută pentru Serbia”.

„Ar fi un miracol ca Grecia să nu recunoască Kosovo în următoarea luni, un an cel mult. Diplomația sârbă va trebui să facă demersuri importante pentru ca Atena să renunțe la ideea recunoașterii Kosovo”, potrivit unei surse anonime, citată de Blic.

Și analistul politic Dušan Janjić susține că recunoașterea fostei provincii sârbe „va avea loc în toamnă”. „Tsipras va juca pragmatic. Va recunoaște Kosovo pentru a amâna problema numelui Macedoniei. Ca urmare a situației proaste (a Greciei), el nu va putea să-și implementeze propriile politici. Va trebui să facă compromisuri și va recunoaște Kosovo”, a declarat analistul politic pentru publicația sârbă.

Macedonia și-a declarat independența în 1991. Grecia se opune însă acestei denumiri, susținând că numele Macedonia face parte din patrimoniul său național. Statul a fost admis în ONU în 1993 sub numele provizoriu de Fosta Republica Iugoslavă Macedonia, dar din cauza disputei cu Grecia nu poate adera la UE și NATO.

Speculațiile au apărut după ce ministrul grec de Externe, Nikos Kotzias, a declarat că Atena „va sprijini Kosovo în încercarea de a deveni membră în organizațiile internaționale”.

Șeful diplomației sârbe, Ivica Dacici, a declarat Blic că este la curent cu presiunile asupra Greciei privind recunoașterea Kosovo, dar consideră că acest lucru „nu se va întâmpla”.

„Am solicitat Ministerului grec de Externe clarificări privind poziția sa. Mă aștept ca, în pofida presiunilor mari asupra Greciei, să nu-și schimbe poziția” în acest sens, a afirmat Dacici.

Ambasada Greciei la Belgrad a precizat, la solicitarea Blic, că „declarațiile ministrului Kotzias făcute la Priștina sunt clare”.

În 2008, Kosovo și-a proclamat independența față de Serbia, însă Belgradul refuză să o recunoască. Cinci state UE - Cipru, Grecia, România, Slovacia și Spania - nu au recunoscut independența Kosovo.

Pe 27 februarie 2015, premierul Albaniei, Edi Rama, aflat la București, a solicitat României recunoașterea provinciei Kosovo ca stat independent, arătând că, în opinia sa, rezolvarea acestei probleme va asigura securitatea regională și va estompa anumite "tendințe și frustrări ale altor țări vecine".

În noiembrie 2013, aflat, de asemenea, la București, premierul albanez arăta că apreciază atitudinea premierului Victor Ponta în problema Kosovo și preciza că așteaptă cu nerăbdare ca recunoașterea statului Kosovo de către România să aibă loc, apreciind că acest fapt va contribui la liniștea și dezvoltarea regiunii.

În vara aceluiași an, premierul Victor Ponta declarase că nu se ferește să afirme că România trebuie să recunoască independența Kosovo.

În martie anul trecut, ministru de Externe de atunci, Titus Corlățean, susținea însă că România nu și-a schimbat poziția față de Kosovo, dar că sunt evoluții între Belgrad și Priștina de care Bucureștiul trebuie să țintă cont.