Știri din capitalele Europei, strânse de rețeaua EURACTIV.

ROMA

Partidul Popular European (PPE) ar trebui să renunțe la alianța cu socialiștii și să creeze una nouă cu partidele de dreapta, de la conservatori la populiști, consideră fostul premier italian Silvio Berlusconi. „Trebuie să ne asigurăm ca va fi un nou bloc de centru dreapta în Europa, cu PPE și alte partide care nu sunt de stânga”, a spus politicianul în vârstă de 82 de ani la convenția partidului său, Forza Italia.

În opinia lui Berlusconi, care candidează în alegerile pentru Parlamentul European, PPE poate „educa și convinge” populiștii să se alăture acelor forțe care vor să schimbe Europa în mai bine.

Popularitatea Forza Italia este în scădere și din cauza avansului Ligii Nordului, în contextul în care partidul lui Matteo Salvini are o alianță cu cel al lui Berlusconi la nivel local, dar a format o coaliție de guvernare cu Mișcarea 5 Stele. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com).

BRATISLAVA

Prima femeie președinte al Slovaciei: Zuzana Čaputová a câștigat cu 58,4% turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în fața vicepreședintelui Comisiei Europene Maroš Šefčovič, candidat din partea partidului de guvernământ Smer-SD (41,6%). Prezența la vot a fost însă de doar 41,8%, cea mai redusă înregistrată vreodată în turul al doilea al prezidențialelor.

Maroš Šefčovič, care se întoarce din concediul pe care l-a luat de la Comisie pentru a participa la alegeri, a spus că ar fi interesat să preia un post și în viitorul Executiv european, în timp ce actualul președinte, Andrej Kiska, ar putea să lanseze un nou partid de centru-dreapta. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

Citiți mai multe pe acest subiect

BERLIN

Consiliul de Securitate: Pentru prima dată în șapte ani, Germania va prezida Consiliul de Securitate al ONU timp de o lună, începând cu 1 aprilie. Ministrul german de externe Heiko Maas a preluat președinția de la omologul său francez, Jean-Yves Le Drian, și au agreat ca următoarele perioade de consecutive să fie privite drept „o dublă președinție”.

CSU și programul de campanie: Liderul conservatorilor bavarezi (CSU, aliații CDU, partidul Angelei Merkel) Markus Söder și candidatul cap de listă al PPE Manfred Weber au prezentat un program electoral care arată un atașament clar față de valorile europene și îi provoacă pe naționaliști și populiști. (Claire Stam, EURACTIV.de)

PARIS

Primul congres En Marche: Campania pentru alegerile europene a partidului lui Macron, La Republique En Marche (LREM) a început oficial cu o întrunire lângă Paris la care au asistat peste 3.000 de membri. Lista partidului este condusă de fostul ministru al afacerilor europene Nathalie Loiseau, dar include și mai mulți activiști pentru protecția mediului precum Pascal Canfin (WWF) sau Pascal Durand (eurodeputat din grupul Verzilor), ceea ce poate fi văzut drept un efort de a „înverzi” imaginea partidului. (EURACTIV.fr)

MADRID

Economia crește încă: Pe fondul încetinirii ritmului de creștere la nivel mondial, economia Spaniei va continua să crească, deși cu rate mai scăzute, potrivit Băncii Spaniei. Astfel, estimările vizează o creștere a PIB cu 2,2% în acest an, urmată de 1,9% în 2020 și 1,7% în 2021, scrie EFE. Banca vede și o diminuare a deficitului bugetar de la 2,7% la 2,5% din PIB în 2019, dar avertizează că orice guvern va fi format după alegerile din 28 aprilie trebuie să pregătească și un scenariu pentru recesiune, din cauza gradului ridicat de incertitudine a viitoarelor politici economice. (EuroEFE.EURACTIV.es)

BRUXELLES

Marș pentru climă: Circa 8.000 de oameni au mărșăluit duminică pe străzile capitalei Belgiei pentru a atrage atenția la problema schimbărilor climatice la câteva zile după ce Parlamentul a respins revizuirea unui articol din Constituție, care ar fi permis stabilirea unor obiective mai ambițioase privind mediul. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

LONDRA

Va veni și timpul lui May: Ministrul de externe din umbră Emily Thornberry a spus că „va veni timpul” și pentru o nouă încercare de a o demite pe Theresa May printr-o moțiune de cenzură. În cazul în care Camera Comunelor adoptă un vot de neîncredere în guvern, ar putea fi declanșate noi alegeri generale. Totuși, secretarul de stat pentru justiție David Gauke a spus că nu crede că o rundă de alegeri va rezolva impasul în care se află guvernul privind Brexit. O nouă rundă de voturi indicative va avea loc luni, pentru ca deputații să încerce să găsească o opțiune pentru Marea Britanie, în contextul în care guvernul ar putea cere o nouă extindere a termenului privind Brexit. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

Citiți și: Al treilea vot, fără succes

VARȘOVIA

Guvernul atacă opoziția pe tema directivei copyright: Partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS/ parte a grupului conservatorilor ECR) a lansat o campanie video în care acuză Platforma Civică (PO/PPE) că a trădat interesele țării în privința legislației europene pe tema drepturilor de autor. Videoclipul prezintă eurodeputați PO votând în favoarea directivei în Parlamentul European, iar apoi citează informații publicate de media poloneză în care se spune că Germania a ajuns la o înțelegere cu Franța în privința acordului pentru Nord Stream 2. „Ce  interese reprezintă PO? Răspunsul este evident: nu ale Poloniei”, susține videoclipul. (EURACTIV.pl)

PRAGA

„Kind reminder” către Comisie: Comisia Europeană nu ar trebui să pretindă că este un guvern al UE, ci să rămână la misiunea sa de a furniza servicii administrative, a spus președintele ceh Miloš Zeman într-un interviu acordat postului național de televiziune. Pe de altă parte, Zeman a susținut ideea unor miniștri ai UE pentru finanțe și apărare.

Protejați piața! Viitorii europarlamentari ar trebui să reziste presiunilor protecționiste din unele state membre și să susțină piața unică a UE, spun organizații patronale din Cehia. Acestea au precizat că este nevoie de instrumente adecvate pentru protejarea pieței europene de practicile comerciale incorecte pentru a menține un mediu competitiv. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

BUCUREȘTI

Dragnea vs Comisia Europeană: Liderul Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a dat în judecată Comisia Europeană, susținând că OLAF i-a încălcat dreptul la apărare, în investigația care a dus la devoalarea unei fraude de 21 de milioane de euro din fonduri europene. Informațiile OLAF au fost transmise DNA care a deschis un dosar împotriva lui Dragnea (dosarul Tel Drum), acuzându-l pe șeful PSD de fraudă cu fonduri europene și constituire de grup infracțional organizat. (EURACTIV.ro)

Citiți și Ce a reclamat Dragnea la CJUE

ATENA

Opoziția conduce în sondaje: Principalul partid de opoziție Noua Democrație (ND/PPE) conduce în două sondaje publicate recent, în fața Syriza, partidul de stânga aflat la guvernare. Într-un sondaj comandat de Open TV, ND e creditat cu 26,6% și Syriza cu 19,7%, în timp ce sondajul comandat de Skai TV arată că ND ar lua 32,5% din voturi, iar Syriza - 22,5%. În ambele sondaje, partidul neo-nazist Zori Aurii ar ieși pe locul al treilea.

Timmermans, despre Tsipras: Frans Timmermans, candidatul cap de listă al socialiștilor, a spus într-un interviu: „Nu văd de ce nu aș avea o colaborare constructivă cu Stânga Unită”. Într-un discurs susținut la congresul partidului socialist Pasok, el a comentat că „ orice diferențele ar fi, nu sunt comparabile cu consecințele victoriei forțelor de dreapta”. În timp ce Timmermans vrea voturile „progresiștilor” la alegerile europene, Pasok refuză colaborarea cu Syriza (Stânga Europeană), în pofida cererii socialiștilor europeni pentru crearea unei alianțe progresiste în Grecia. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

SOFIA

Mariya Gabriel, prima pe listă: Comisarul pentru economia digitală Mariya Gabriel va fi prima pe lista pentru europene a partidului de guvernământ GERB, care a format o alianță împreună cu Uniunea Forțelor Democrate (SDS). Ambele partide sunt afiliate PPE și pe lista lor comună se regăsesc și actualii europarlamentari Andrei Kovachev, Andrei Novakov, Eva Maydell și Asim Ademov. (Dnevnik.bg)

LJUBLJANA

Austriacă pe listă slovenă: Pentru prima dată în politica slovenă, un partid va avea un politician austriac pe listele pentru Parlamentul European. Liberalii de la SAB (ALDE) au pus-o pe Angelika Rosa Mlinar, politician austriac dar cu rădăcini în Slovenia, în fruntea listei pentru alegerile europarlamentare. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ZAGREB

Mai mulți bani pentru fermieri după Brexit? Tomislav Tolušić, ministrul croat al agriculturii, crede că reducerea bugetului UE post-Brexit nu va afecta subvențiile primite de fermierii din Croația. Agricultorii pot spera la mult mai mulți bani pentru producție, pentru creșterea competitivității și dezvoltare, a spus el. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr).

BELGRAD

Blocajul și integrare: Comisarul european Johannes Hahn a spus că este regretabil că dialogul dintre Belgrad și Pristina a ajuns într-un punct mort, dar acesta nu ar trebui să fie un motiv pentru oprirea procesului de integrare în UE a Serbiei. (EURACTIV.rs)