Parlamentul European a ales echipa de negociere cu Consiliul UE pentru numirea viitorului procuror-șef european

Cei trei membri ai echipei sunt Monika Hohlmeier, președinta Comisiei de control bugetar (CONT), reprezentantă a grupului popularilor (PPE) din Germania, și doi reprezentanți ai Spaniei, Juan Fernando Lopez Aguilar, președintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), din grupul socialiștilor și democraților (S&D), și Maite Pagazaurtundua, vicepreședintele Comisiei, din partea grupului Renew Europe, a scrir pe Facebook eurodeputatul român Siegfried Mureșan.

„Aceștia vor negocia în numele Parlamentului European cu reprezentanții Consiliului. Mandatul lor este simplu și clar: Laura Codruța Kövesi este candidatul Parlamentului European pentru funcția de procuror-șef european. Este singurul candidat al Parlamentului și este singura persoana pe care Parlamentului European o va accepta în poziția de procuror-șef european”, a adăugat europarlamentarul PNL.

În legislatura anterioară, Parlamentul European a desemnat-o pe Laura Codruța Kovesi drept candidatul pe care-l susține pentru șefia Parchetului European. Consiliul UE însă îl favoriza pe candidatul francez Jean-François Bohnert, iar negocierile dintre cele două instituții s-au încheiat fără un compromis după mai multe runde de discuții. 

Negocierile sunt reluate acum, după formarea unui nou Parlament, dar instituția își menține poziția de a o sprijini pe Kovesi. În același timp, Franța a anunțat deja cî a retras sprijinul acordat propriului candidat, care, de altfel, a primit și o nouă poziție în structura sistemului francez.

Siegfried Mureșan a anunțat și că grupul PPE din Parlamentul European va cere accelerarea procedurii de alegere a procurorului-șef european și va susține foarte ferm candidatul român, doamna Laura Codruța Kövesi.