Guvernul spaniol urmează să facă presiuni asupra Franței, Germaniei și Italiei pentru aprofundarea Uniunii economice și monetare prin stabilirea unui buget al zonei euro, precum și a unui ministru de finanțe.

Premierul Mariano Rajoy a declarat că ţara sa va pleda, la mini-summitul din 28 august la care mai participă Franţa, Germania şi Italia, pentru un buget şi un ministru de finanţe al Zonei Euro.

"Vom continua să lucrăm pentru aprofundarea Uniunii economice şi monetare”, a declarat premierul conservator, după o întrevedere cu regele Felipe al VI-lea, relatează EurActiv.com.

"Spania sprijină (crearea) unui post de ministru al Finanţelor şi a unui buget al Zonei Euro, care va apropia progresiv standardele de viaţă din toate statele europene”, a precizat Mariano Rajoy, care va participa la mini-summitul de la Paris, găzduit de preşedintele francez, Emmanuel Macron, un susţinător al acestor politici.

Totodată, Rajoy a pledat pentru o trezorerie europeană care să emită eurobonduri, fapt ce a consolida credibilitatea pieţei Zonei Euro.

În iunie, ministrul spaniol de Finanţe, Luis de Guindos, a pledat pentru o reformă a Zonei Euro, care să includă şi înfiinţarea unui "fond monetar european”.

De Guindos a declarat pentru Financial Times că Brexit şi Donald Trump sunt factori care împing UE şi Zona Euro către o integrare aprofundată, chiar dacă reformele propuse necesită schimbarea tratatelor europene.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că va susţine propunerile, deşi există o rezistenţă puternică a opiniei publice în Germania faţă de acestea, iar alegerile generale bat la uşă.