Fidesz a dat vina pe miliardarul american George Soros pentru venirea refugiaților în Europa. Acum, din motive tactice, premierul Viktor Orbán vrea să renunțe la campania lansată împotriva lui Soros.

La alegerile locale de duminică, partidul lui Viktor Orban a suferit o înfrângere majoră. Pierderea postului de primar al orașului Hodmezövasarhely l-a determinat pe premierul ungar să ia în calcul renunțarea la campania împotriva miliardarului american de origine ungară George Soros.

Parlamentarii și candidații Fidesz au primit instrucțiuni de la conducerea partidului să ”nu mai posteze în social-media materiale defăimătoare la adresa lui Soros”, relatează cotidianul  Magyar Nemzet, care a intrat în posesia unui document intern al partidului de guvernământ.

Orbán, aflat la guvernare din 2010, l-a acuzat pe George Soros de "inundarea Europei" cu refugiați. El a susținut că există un Plan Soros, al cărui scop constă în jefuirea continentului european de ”identitatea sa creștină și națională".

Bineînțeles că Viktor Orban nu a furnizat niciun fel de dovezi privind acest plan. Cu toate acestea, pe baza acuzațiilor sale, Guvernul ungar intenționează să aplice o taxă organizațiile non-guvermamentale care ajută refugiații și beneficiază de sprijin din străinătate, notează Spiegel Online.

După înfrângerea la alegerile pentru primăria din Hodmezövasarhely, susținătorii lui Orbán și-au exprimat îndoiala în legătură cu eficiența campaniei contra lui Soros.

Susținut de mai multe formațiuni din opoziție, candidatul independent Peter Marki-Zay a repurtat o victorie surprinzător de clară împotriva candidatului Fidesz, favorit înainte de alegeri.

Desfășurat cu șase săptămâni înainte de parlamentarele din 8 aprilie, scrutinul din orașul din sud-estul Ungariei a fost văzut de către partide și de către institutele de sondare a opiniei publice drept un test electoral.