Atacurile cu bombă din duminica de Paște s-au soldat cu peste 320 de morți.

Potrivit autorităților, doi frați srilankezi islamiști au jucat un rol cheie în atentatele de duminică din țara insulară din Asia de sud, transmite Agerpres, citând o analiză AFP.

Atacurile sinucigașe au provocat un carnagiu în duminica de Paști în trei hoteluri de lux și trei biserici, în capitala Colombo și în apropiere, iar autoritățile au atribuit această baie de sânge mișcării islamiste locale National Thowheeth Jama'ath (NTJ) și încearcă să stabilească dacă aceasta a beneficiat de sprijin logistic internațional.

Totuși, NTJ nu a revendicat atentatele, revendicate în schimb de mișcarea jihadistă Stat Islamic, care însă nu a dovedit afirmația. Organizația teroristă a mai pretins în trecut că a organizat atacuri în care nu a fost de fapt implicată.

În schimb, ministrul srilankez al apărării a spus că atacurile au fost o răzbunare pentru masacrul din Christchurch, Noua Zeelandă, când un atacator a ucis 50 de musulmani.

Cei doi frați care s-ar fi numărat printre militanții sinucigași implicați în atacuri aveau între 20 și 30 de ani și erau fiii unui înstărit comerciant de condimente. Potrivit poliției, cei doi suspecți, care au murit în atacuri și ale căror nume nu au fost dezvăluite, conduceau o „celulă teroristă” familială și jucau un rol cheie în NTJ.

Anchetatorii nu au stabilit deocamdată dacă atacurile au fost comise doar de această „celulă” sau au fost separate și coordonate. Nu se știe dacă cei doi se aflau în contact cu alți kamikaze.

Sâmbătă, cei doi s-au cazat fiecare în câte o cameră din hotelurile de lux Cinnamon Grand și Shangri-La din Colombo, aproape de plajă. A doua zi dimineață, s-au dus în sălile unde se servea micul dejun bufet și s-au aruncat în aer, aproape simultan.

Un al patrulea hotel de lux adiacent celor trei atacate se afla de asemenea pe lista obiectivelor vizate de militanți în duminică Paștelui, dar, din motive încă necunoscute, când cel care ar fi urmat să comită atacul a coborât, la aceeași oră, în sala de mic dejun, rucsacul său încărcat cu explozibil nu s-a detonat.

„Când s-a produs explozia de la Shangri-La, bărbatul respectiv a ieșit precipitat din hotel și se știe că s-a dus la un motel imediat în afara capitalei”, a explicat un înalt responsabil din poliție care a cerut să i se păstreze anonimatul.

Încercuit de forțele de ordine la începutul după-amiezii de duminică în suburbia sudică Dehiwala, suspectul s-a aruncat în aer, omorând doi trecători.

„Imaginile camerelor de supraveghere indică faptul că toți atacatorii aveau rucsacuri foarte grele în care se aflau se pare dispozitive explozive fabricate pe plan local”, a menționat o altă sursă din poliție.

Forțele de ordine au arestat până acum 40 de oameni în legătură cu atentatele.

Unul dintre cei doi frați s-a înregistrat cu date false la recepția hotelului unde se cazase, dar celălalt și-a scris adresa reală, ceea ce i-a ghidat pe polițiști la reședința familiei lor din Orugodawatta, în nordul capitalei, la doar câteva ore după explozii.

„Când forțele speciale au ajuns acolo, soția unuia dintre frați a detonat o încărcătură explozivă care a ucis-o împreună cu cei doi copii ai săi”, a relatat un responsabil al poliției. Trei membri ai comandoului forțelor speciale au murit de asemenea în urma acestei deflagrații, care a dus la prăbușirea unui plafon.

„A fost o celulă teroristă operată în familie. Frații aveau banii și motivația necesare. Ei conduceau celula și se presupune că influențau și restul familiei”, a indicat un anchetator.

Mai mulți membri ai respectivei familii se află în acest moment în custodia poliției. Ancheta încearcă să stabilească dacă a existat o influență externă în radicalizarea lor și cum au ajuns cei doi tineri proveniți dintr-o familie înstărită să comită atentate.

„Elementele de care dispunem până în acest moment arată că aceștia își informaseră rudele apropiate cu privire la ce se pregăteau să facă”, a declarat o altă sursă din poliție citată de AFP. „Se pare că au fost inspirați de grupuri teroriste străine, dar nu este clar în ce măsură aveau legături directe cu acestea”, a adăugat sursa.

Viceministrul srilankez al apărării Ruwan Wijewardene a declarat marți în parlament că primele concluzii ale anchetei indică faptul că atacurile au fost comise ca represalii la recentul masacru de la moscheea din Christchurch, din Noua Zeelandă.

Cu zece zile în urmă, poliția fusese alertată că NTJ pregătește atentate sinucigașe împotriva unor biserici și a ambasadei Indiei la Colombo, iar după atacurile de duminică în țară s-a declanșat o polemică legată de faptul dacă autoritățile au luat sau nu măsuri preventive adecvate, amintește AFP.