Trimisul special al SUA pentru Siria, James Jeffrey, a cerut Germaniei să trimită instructori, specialiști în logistică și tehnicieni pentru a ajuta Forțele Democratice Siriene (SDF) conduse de kurzi în lupta împotriva Statului Islamic.

UPDATE

SPD, Verzii și Partidul Die Linke resping cererea SUA. CDU se gândește la acceptarea cererii - potrivit președintei partidului, Annegret Kramp-Karrenbauer - dar subiectul are potențial de a crea conflict în cadrul coaliției guvernamentale de la Berlin, formată din conservatori și social-democrați. 

+++

"Vrem ca trupe terestre din Germania să-i înlocuiască parțial pe soldații noștri", a declarat  Jeffrey într-un interviu acordat agenției germane Deutsche Presse-Agentur și publicației săptămânale Welt am Sonntag, înainte de a adăuga că așteaptă luna aceasta un răspuns din partea Guvernului german.

Jeffrey s-a aflat vineri la Berlin pentru a solicita sprijin militar și financiar din partea Executivului german. El a declarat că SUA caută sprijin în Germania, dar și în alte state aliate, dar nu a solicitat Berlinului un anumit număr de soldați, relatează Deutsche Welle.

Diplomatul american a mai declarat că trupele ar putea să nu fie implicate în mod direct în lupta împotriva grupărilor jihadiste, subliniind că e mai bine ca ISIS să fie înlăturat de forțele locale. "Dar e necesară o prezență internațională pentru a securiza transportul aerian, pentru logistică, instrucție și ajutor tehnic”, a spus Jeffrey. Pe de altă parte, el nu a exclus confruntările, din moment ce trupele trebuie să fie pregătite să se apere de atacurile luptătorilor ISIS. 

Johann Wadephul, un apropiat al cancelarului german, Angela Merkel, a cerut Berlinului să ia în considerare cererea lui Jeffrey. Wadephul, membru al Bundestagului, a declarat pentru DPA că nu trebuie respinsă.

”În această regiune, este vorba despre securitatea noastră, nu despre securitatea SUA”, a declarat Wadephul, care ar putea fi succesorul Ursulei von der Leyen în fruntea Ministerului Apărării, dacă aceasta va fi acceptată în funcția de președinte al Comisiei Europene de către Parlamentul de la Strasbourg. 

Circa 80 de țări participă la coaliția anti-ISIS. În prezent, Germania contribuie cu avioane de recunoaștere, avioane de realimentare și instructori militari staționați în Irak. În cursul unei vizite în Irak, în iunie, ministrul de externe, Heiko Maas, a declarat că Germania e pregătită să-și prelungească misiunea, care ar trebui să se încheie în octombrie.

Misiunea poate fi prelungită în urma unui vot al Bundestag. 

În decembrie anul trecut, președintele Donald Trump a declarat că dorește retragerea a 2.000 de militari staționați în nord-estul Siriei, unde sprijină SDF.