Șefii de stat din Uniunea Europeană vor să transmită un mesaj de unitate în cadrul summit-ului de săptămâna viitoare de la Sibiu, într-un context marcat de ascensiunea mișcărilor anti-europene, dar și de Brexit.

Liderii Uniunii Europene își vor promite „solidaritate în vremuri de restriște” îniante de summitul informal din 9 mai de la Sibiu, potrivit unui proiect de declarație obținut vineri de agenția dpa, preluat de Agerpres.

Întrunirea, care va avea loc cu aproximativ două săptămâni înaintea alegerilor europene urma să discute viitorul comun al blocului comunitar după ieșirea Marii Britanii din UE, dar amânarea Brexit încurcă planurile. Totuși, proiectul de declarație conține 10 angajamente post-electorale care abordează tema unității.

„Vom apăra o singură Europă - de la Est la Vest, de la Nord la Sud”, se menționează în proiectul de declarație, care continuă cu următorul angajament: „Vom rămâne uniți, la bine și la greu”.

Potrivit Financial Times, statele UE își asumă să vorbească pe o singură voce, în timp ce alde angajamente pe care și le vor lua liderii europeni includ respectul reciproc pentru statul de drept, armonizarea condițiilor de trai în Uniunea Europeană și un rol mai robust al UE pe scena internațională.

„Europa va fi un lider global responsabil. Vom continua să conlucrăm cu partenerii noștri din lume pentru a păstra și dezvolta ordinea internațională întemeiată pe reguli”, continuă proiectul de declarație, în care se mai menționează că domeniile de preocupare globală comună includ comerțul, mediul și schimbările climatice.

Potrivit dpa, statele membre analizează proiectul de declarație pentru a-l finaliza până marțea viitoare.

Summitul de la Sibiu trebuia inițial să aducă împreună restul de 27 de state membre rămase în Uniunea Europeană după ieșirea Marii Britanii, stabilită inițial pentru 29 martie, însă amânări succesive fac ca Brexitul să pună într-un con de umbră orice fel de discuții despre viitorul UE, comentează dpa