Șefii de stat din Uniunea Europeană vor să transmită un mesaj de unitate în cadrul summit-ului de săptămâna viitoare de la Sibiu, într-un context marcat de ascensiunea mișcărilor anti-europene, dar și de Brexit.

Liderii Uniunii Europene își vor promite „solidaritate în vremuri de restrişte” îniante de summitul informal din 9 mai de la Sibiu, potrivit unui proiect de declaraţie obţinut vineri de agenţia dpa, preluat de Agerpres.

Întrunirea, care va avea loc cu aproximativ două săptămâni înaintea alegerilor europene urma să discute viitorul comun al blocului comunitar după ieşirea Marii Britanii din UE, dar amânarea Brexit încurcă planurile. Totuși, proiectul de declaraţie conţine 10 angajamente post-electorale care abordează tema unităţii.

„Vom apăra o singură Europă - de la Est la Vest, de la Nord la Sud”, se menţionează în proiectul de declaraţie, care continuă cu următorul angajament: „Vom rămâne uniţi, la bine şi la greu”.

Potrivit Financial Times, statele UE își asumă să vorbească pe o singură voce, în timp ce alde angajamente pe care și le vor lua liderii europeni includ respectul reciproc pentru statul de drept, armonizarea condiţiilor de trai în Uniunea Europeană şi un rol mai robust al UE pe scena internaţională.

„Europa va fi un lider global responsabil. Vom continua să conlucrăm cu partenerii noştri din lume pentru a păstra şi dezvolta ordinea internaţională întemeiată pe reguli”, continuă proiectul de declaraţie, în care se mai menţionează că domeniile de preocupare globală comună includ comerţul, mediul şi schimbările climatice.

Potrivit dpa, statele membre analizează proiectul de declaraţie pentru a-l finaliza până marţea viitoare.

Summitul de la Sibiu trebuia iniţial să aducă împreună restul de 27 de state membre rămase în Uniunea Europeană după ieşirea Marii Britanii, stabilită iniţial pentru 29 martie, însă amânări succesive fac ca Brexitul să pună într-un con de umbră orice fel de discuţii despre viitorul UE, comentează dpa