Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a anunțat joi organizarea, în noiembrie, a unui summit special în vederea încheierii negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din UE.

Propunerea a fost făcută miercuri de președintele Consiliului European, Donald Tusk, în prima zi a summitului informal de la Salzburg.

"S-a ajuns la un acord. Va avea loc un summit special în noiembrie", a declarat Sebastian Kurz, a cărui țară deține Președinția Consiliul UE. Cancelarul austriac a mai adăugat că nu se poate ajunge la un acord privind condițiile părăsirii spațiului comunitar de către Londra decât dacă cele două părți fac un pas ”una spre cealaltă”. 

Înainte de summitul din Austria, trei miniștri de Externe din UE - Teodor Meleșcanu, omologul polonez, Jacek Czaputowicz, și cel lituanian, Linas Linkevičius -  au cerut într-un articol comun publicat de Politico.eu ca ”vocea Marii Britanii să fie ascultată”. Totodată, cei trei au mai scris că fără Londra ”abordarea globală a UE ar putea slăbi, făcând Uniunea mai vulnerabilă la amenințări externe”. Ei au subliniat că UE și UK au nevoie una de alta în domeniul securității post-Brexit. 

Întrebat joi de această scrisoare, președintele Klaus Iohannis a precizat că la nivel instituțional nu s-a discutat despre acest document, dar că documentul reflectă pe fond poziția României.

Politico.eu notează că scrisoarea a rupt solidaritatea Uniunii Europene în privința negocierilor cu Marea Britanie.

În cadrul discuțiilor privind Brexit, președintele român a reiterat ”importanța menținerii unității UE 27 și de continuare a negocierilor cu o singură voce în scopul încheierii unui acord corect și echitabil cu Marea Britanie”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.