După compromisuri obținute cu greu, Trump și-a retras brusc sprijinul față de comunicatul final al summit-ului G7 din Canada, dând vina pe premierul Justin Trudeau. Președintele american a făcut anunțul pe Twitter.

Cancelarul german, Angela Merkel, declara sâmbătă că liderii prezenți la summitul G7 de la Malbaie (Canada) au convenit asupra unei poziții comune în ceea ce privește comerțul, dar declarația finală va marca excepția americană în privința problemelor legate de mediu și climă.

Declarația finală avea însă să nu se mai producă, după ce Donald Trump a anunțat pe Twitter că s-a răzgândit în această privință.

Plecat mai devreme de la summitul din Canada, pentru a se duce în Singapore, unde are prevăzut pentru marți summitul istoric cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, Trump s-a dezlănțuit pe rețeaua de socializare împotriva aliaților europeni.

Președintele american a postat mai multe mesaje, în care i-a acuzat pe partenerii SUA din G7 de practici comerciale incorecte.

Ținta principală a fost premierul canadian, Justin Trudeau, pe care Trump l-a scos vinovat de eșecul summit-ului, după ce anterior îi dăduse "o notă maximă".

"Comerțul corect trebuie numit acum comerț prostesc, dacă nu este reciproc", a scris Trump, evocând deficitul comercial dintre SUA și Canada.

 

"De ce ar trebui ca eu, ca președinte al SUA, să permit țărilor să realizeze excedente comerciale masive, așa cum au făcut timp de decenii, în timp ce fermierii, muncitorii și contribuabilii noștri trebuie să plătească un preț atât de mare și de inechitabil? Nu e corect față de cetățenii americani. Deficit comercial de 800 de miliarde de dolari", a mai scris liderul de la Casa Albă într-o altă postare.

"Foarte necinstit și slab", l-a caracterizat Donald pe Justin Trudeau.

El s-a referit din nou la contribuțiile naționale la bugetul NATO,

"SUA plătesc aproape întregul cost al NATO, protejând multe din țările care ne jecmănesc în comerț (plătesc doar o fracțiune fracțiune din cost și râd). UE a avut un surplus de 151 de miliarde de dolari, ar trebui să plătească mai mult pentru armate. Germania plătește 1% din PIB către NATO, în timp ce noi plătim 4% dintr-un PIB mult mai mare... Protejăm Europa (ceea ce e bine) cu pierderi financiare uriașe, pe urmă suntem călcați în picioare în privința comerțului. Vine schimbarea", a anunțat Trump.

Sâmbătă, liderul american susținea contrariul: Summitul G7 a fost un succes și dezbaterile au fost "extrem de productive".

Ordinea mondială, sfidată chiar de SUA, principalul său arhitect și garant

"Cel mai mult mă îngrijorează să văd că ordinea mondială, bazată pe reguli comune, este sfidată nu de suspecții obișnuiți, ci, în mod surprinzător, de principalul său arhitect și garant: SUA", a declarat vineri președintele Consiliului European, Donald Tusk, prezent și el la summitul din Canada.

Cancelarul german, Angela Merkel, a calificat mesajele lui Trump drept "descurajatoare" și "deprimante", dar a declarat că reuniunea din Canada nu reprezintă sfârșitul parteneriatului transatlantic. Ea a reiterat faptul că europenii nu se mai pot baza pe americani în privința apărării și trebuie să-și ia soarta în propriile mâini.

Merkel a precizat că Bruxellesul va lua contramăsuri la tarifele SUA aplicate importurilor de oțel și aluminiu. Același lucru a fost anunțat și de Canada.