Curtea Constituțională din Kosovo a decis să întârzie implementarea unui acord susținut de Uniunea Europeană, care conferă puteri sporite comunităților sârbe. Guvernul de la Belgrad a reacționat, vorbind despre pericolul instabilității regionale.

Solicitarea către Curtea Constituțională a fost făcută de opoziția din Kosovo, care dorește să nu fie aplicat acordul ce conferă puteri sporite pe plan local pentru zonele etnicilor sârbi, cu posibilitatea obținerii de finanțare de la Belgrad, transmite Reuters.

Împotriva acestor prevederi opoziția din Kosovo a declanșat proteste în stradă și în Parlament. 

Guvernul sârb, care nu recunoaște independența fostei sale provincii, a reacționat la decizia de suspendare a acordului spunând că este o violare fără precedent a foii de parcurs realizată la Bruxelles.

Președintele Atifete Jahjaga s-a raliat opoziției, solicitând Curții Constituționale să decidă dacă acest acord este acceptabil potrivit Constituției. În consecință, instanța supremă a suspendat implementarea oricărei acțiuni până când va fi transmis verdictul final - ceea ce, potrivit mass-media, s-ar putea întâmpla în termen de două luni, 

Ministrul de externe al Serbiei Ivica Dacic a declarat că decizia este o amenințare la adresa stabilității regionale: „Pristina își bate joc de comunitatea internațională și de Uniunea Europeană”.

Atât Kosovo, cât și Serbia aspiră să adere la Uniunea Europeană, dar, pentru aceasta, relațiile dintre ele trebuie normalizate.