Premierul Theresa May a cerut miercuri o amânare a Brexit până la 30 iunie. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk a declarat că e posibilă o amânare de scurtă durată, cu condiţia ca Parlamentul britanic să voteze Acordul de retragere.

UPDATE

Preşedintele Consiliul European, Donald Tusk, a declarat miercuri seara că a primit scrisoarea premierului britanic şi, în urma consultărilor din ultimele zile cu lideri europeni, consideră că o amânare de scurtă durată a Brexit e posibilă, dar cu condiţia ca Parlamentul de la Londra să aprobe Acordul de retragere negociat între Guvernul britanic şi UE.

În ceea ce priveşte data de 30 iunie propusă de May, Tusk a precizat că ea ridică probleme de ordin legal şi politic. Situaţia va fi discutată joi în cadrul Consiliului European de la Bruxelles.

 

Tusk a mai precizat că, momentan, nu consideră că e nevoie ca săptămâna viitoare să fie organizat un summit special pentru Brexit.

***
Comisia Europeană se opune prelungirii rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană până la 30 iunie - termenul propus miercuri de premierul Theresa May, potrivit unui document intern al UE, consultat de AFP.

Comisia vrea o amânare până la 23 mai - data la care începe alegerile europarlamentare - sau până la sfârşitul anului, caz în care Londra trebuie să participe la scrutinul european.

***

Purtătorul de cuvânt al CE, Margaritis Schinas, a anunţat într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, că Theresa May l-a sunat pe preşedintele Jean-Claude Juncker pentru a-l informa despre ultimele evoluţii privind Brexit.

Purtătoarea de cuvânt Mina Andreeva a scris pe Twitter că Juncker a avertizat-o pe May că o extindere după data alegerilor europarlamentare (23-26 mai) obligă Marea Britanie să participe la scrutin. 

Un oficial european a confirmat, pentru Reuters, că Donald Tusk a primit o scrisoare oficială prin care premierul britanic solicită o amânare a Brexit, care ar fi trebuit să aibă loc pe 29 martie.