Președintele american, Donald Trump, a anulat summit-ul SUA-Coreea de Nord, acuzând ostilitatea din ultimele declarații ale liderului de la Phenian, Kim Jong-un.

Liderul de la Casa Albă i-a scris președintelui nord-corean pentru a-l informa asupra deciziei sale de a anula summit-ul istoric. Întrevederea ar fi trebuit să aibă loc pe 12 iunie, în Singapore.

Trump i-a transmis omologului nord-corean că, în momentul de față, organizarea întâlnirii ”mult așteptate” e ”inadecvată”, dar l-a asigurat că dorește să-l întâlnească "într-o bună zi".

”Eram foarte nerăbdător să vă întâlnesc. Din nefericire, din cauza mâniei imense și a ostilității afișate în ultima dumneavoastră declarație, consider inoportun, în acest moment, să avem această întrevedere”, i-a scris Trump lui Kim Jong-un.

Totodată, Donald Trump i-a spus lui Kim Jong-un că poate să-l sune sau să-i scrie, dar i-a reamintit că arsenalul nuclear american e mai mare decât cel al Coreei de Nord: 

”Evocați arsenalul vostru nuclear, dar al nostru este atât de masiv și puternic că îl rog pe Dumnezeu să nu fie vreodată nevoie să-l folosim”, a spus președintele american. 

O schimbare de ton a venit și de la Phenian.

Regimul nord-corean a avertizat joi că ar putea întrerupe contactele cu Guvernul "incompetent" de la Seul, din cauza exercițiilor comune efectuate de militari sud-coreeni și americani. 

Anunțul vine după ce Coreea de Nord a distrus joi poligonul nuclear din zona Punggye-ri, acțiune prezentată de regimul de la Phenian drept un gest de bunăvoință înainte de summitul prevăzut să aibă loc în Singapore. cu SUA.

 Câțiva jurnaliști străini au asistat la operațiune, la invitația autorităților nord-coreene.

Aici au avut loc șase teste nucleare, ultimul în septembrie anul trecut.



În curs de actualizare.