Președinții Vladimir Putin și Donald Trump se pregătesc pentru discuții intense care vor trece de la implicarea rușilor în alegerile din SUA la scutul anti-rachetă de la Deveselu.

Cei doi lideri de stat au o agendă încărcată la prima întâlnire bilaterală: de la chestiuni de politică externă și internă, la relații economice și comerciale.

În conferința de presă susținută vineri împreună cu premierul britanic Theresa May, Donald Trump a spus că va discuta cu omologul său rus despre Ucraina, Siria și situația din Orientul Mijlociu, de neproliferarea armelor nucleare, dar și de implicarea rusă în alegerile din SUA.

În schimb, rușii vor să discute de sistemul de apărare antirachetă și de posibile acorduri de neimplicare în chestiuni de politică internă. 

*******

Discuția dintre cei doi președinți - la care au luat parte doar translatorii - a durat circa două ore, mai mult decât era programat inițial (90 de minute). După întâlnirea unu-la-unu, are loc un prânz de lucru, în care fiecare lider este însoțit de alte cinci persoane.

*******

 

*******

Cei doi lideri de stat au ajuns la Palatul prezidențial din Helsinki, unde are loc întâlnirea, cu o întârziere de circa o oră.


*****

Cei doi președinți au părut tensionați în fața presei, nu au fost prea multe zâmbete în timpul oportunității foto dinaintea discuțiilor față în față, scrie The Guardian.

Putin a spus că este o plăcere să îl întâlnească pe președintele Trump, în timp ce liderul american l-a felicitat pentru organizarea Campionatului Mondial de fotbal și performanța Rusiei în acest turneu.

Trump a mai zis că sunt multe lucruri de discutat, de la comerțul cu China la armele nucleare. „Putem avea oportunități deosebite împreună, dar nu ne-am înțeles ani de zile”, a spus liderul de la Casa Albă.

Cei doi președinți vor avea o discuție față în față, urmată de un prânz de lucru într-un grup mai extins și vor susține o conferință de presă la final.

******

Tema stabilității strategice, inclusiv în contextul desfășurării de către SUA a sistemului de apărare antirachetă în România, ar urma să se afle pe agenda întâlnirii de luni de la Helsinki dintre președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin, potrivit lui Iuri Ușakov, consilier al liderului de la Kremlin.

Iuri Ușakov a făcut această declarație vineri, când a vorbit cu jurnaliștii ruși despre agenda de discuții dintre Trump și Putin, care ar urma să fie dominată de situația din Siria, de cooperarea economică, de stabilitatea strategică și de presupusul amestec al Rusiei în alegerile din SUA, potrivit agenției de presă TASS.

"Stabilitatea strategică ar putea fi un subiect central" al întâlnirii, a spus Ușakov.

"De ani de zile, Rusia sugerează inițierea unui dialog asupra chestiunilor legate de retragerea SUA din Tratatul Rachetelor Antibalistice (ABM). Măsurile noastre de întărire a potențialului de apărare națională sunt o reacție la sistemul global de apărare antirachetă al SUA care urmărește să devalorizeze forțele nucleare ale Rusiei. Partea rusă și-a reiterat în mod repetat angajamentul față de Tratatul privind reducerea armamentului strategic și și-a implementat pe deplin obligațiile asumate prin acesta", a spus el.

Ușakov a mai declarat că cei doi lideri ar putea ridica de asemenea subiectul Tratatului privind forțele nucleare cu rază medie de acțiune, "inclusiv în contextul desfășurării de către SUA în România a unor platforme capabile să lanseze nu doar interceptoare, dar și rachete Tomahawk inteligente".

Consilierul lui Putin a mai spus că nu este plănuită o declarație comună a reuniunii. 

*******

Rusia este dispusă să discute cu Statele Unite despre acuzațiile conform cărora s-a fi amestecat în alegerile americane, lucru pe care Moscova îl neagă, a relatat luni agenția rusă de presă RIA, înaintea reuniunii dintre Vladimir Putin și Donald Trump de la Helsinki, transmite Reuters.

"Suntem pregătiți să discutăm, pregătiți să ne asumăm obligații reciproce de neimplicare în afaceri interne", a spus o sursă rusă citată de RIA.

Sursa citată a mai afirmat că Moscova va propune Statelor Unite o reluare a dialogului privind stabilitatea strategică și va dori să discute de asemenea despre chestiuni legate de controlul armelor și Siria și Iran la întâlnirea dintre Putin și Trump.

*******

Într-o postare pe Twitter luni dimineață, Donald Trump, a dat vina pe „stupiditatea Statelor Unite” pentru relațiile tensionate dintre Moscova și Washington.

„Relația noastră cu Rusia nu a fost niciodată mai rea din cauza mai multor ani de naivitate și stupiditate din partea Statelor Unite, cu o vânătoare de vrăjitoare măsluită!”, a scris Trump pe Twitter, făcând referire la investigația procurorului special Robert Mueller privind un posibil amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016.

„We agree” (Suntem de acord), a transmis ministerul rus de externe, preluând postarea lui Trump.

*******

''Întreaga lume privește'' - este unul din sloganurile proiectate de un ONG pe fațada palatului prezidențial din Helsinki cu câteva ore înaintea summitului dintre președinții american Donald Trump și rus Vladimir Putin, pentru a denunța "atrocitățile" anti-gay comise în Cecenia, relatează France Presse.

Militanți americani ai organizației de apărare a drepturilor omului Human Rights Campaign (HRC) au montat duminică seară un puternic proiector în fața palatului, în timp ce avionul celui de-al 45-lea președinte al SUA ateriza pe aeroportul internațional al capitalei finlandeze.

Până noaptea târziu, sloganuri în limba engleză au iluminat un perete al clădirii ce urmează să găzduiască luni primul summit bilateral între președinții Rusiei și SUA: "Întreaga lume privește", "Tăcerea ucide", "#OchiipeCecenia", "Judecați agresorii" sau "Trump și Putin, puneți capăt crimelor împotriva umanității în Cecenia".

"Denunțăm refuzul acestei administrații (americane) de a discuta cu Vladimir Putin atrocitățile comise împotriva cecenilor homosexuali", a explicat la fața locului purtătorul de cuvânt al HRC, Chris Sgro, care a spus că nu au fost deloc deranjați de serviciile de securitate din țara nordică. "Finlandezii au un mare respect pentru libertatea de exprimare. Poliția a venit să ne vadă, dar am explicat că acțiunea noastră este pașnică și ne-au lăsat să continuăm", a spus Sgro.

Grupaj realizat din materiale preluate de la agenția de presă Agerpres și din presa internațională.