Președintele rus Vladimir Putin a negat, din nou, orice implicare în alegerile pentru Casa Albă din 2016, iar Donald Trump pare că îi dă acestuia crezare mai mult decât anchetelor realizate de serviciile americane de securitate.

UPDATE

”Prestația” președintelui american a fost criticată de numeroși politicieni și analiști americani și europeni, provocând, totodată, și o reacție din partea directorului Comunității Naționale de Informații.

”Rolul Comunității de Informații este să furnizeze cele mai bune informații și cele mai bune evaluări bazate pe fapte pentru președinte și decidenții politici. Reiese clar din evaluările noastre amestecul rusesc în alegerile din 2016 și eforturile lor continue de a submina democrația noastră. Vom continua să furnizăm informații obiective în sprijinul securității naționale”, a precizat, într-un comunicat, Daniel R. Coats.

+++

Vladimir Putin a calificat luni drept „reușite” și „utile” discuțiile purtate cu omologul său american, în conferința de presă comună de după întâlnirea celor doi lideri desfășurată la Helsinki.

La rândul său, Donald Trump a declarat că a petrecut o „zi foarte constructivă” și că a convenit cu omologul său rus să continue discuțiile în viitor. După ce a calificat, din nou, că relațiile dintre SUA și Rusia au fost la cel mai scăzut nivel dintotdeauna, Trump crede că sunt mult mai bune după cele patru ore petrecute împreună de cei doi lideri. 

Potrivit lui Putin, întâlnirea a marcat primii pași spre reinstalarea încrederii „la un nivel acceptabil și revenirea la nivelul anterior de interacțiune în toate problemele de interes comun”.

Putin a spus că Trump a adus în discuție problema amestecului rus în alegerile prezidențiale din 2016, dar că - la fel ca și cu alte ocazii - a negat vehement o implicare a statului rus. Trump a spus și el că a adus în discuție acest subiect: „M-am gândit că este mai bine să o discutăm față în față”. Mai târziu, când un jurnalist l-a întrebat direct pe cine crede - serviciile americane de securitate care au prezentat informații despre implicarea rusă în alegerile din SUA sau pe președintele Putin - Trump a replicat că liderul rus a avut un răspuns negativ „extrem de puternic și convingător”.

Putin a subliniat că discuțiile au avut loc „într-o atmosferă deschisă și constructivă”, menționând ca teme atinse situația din Siria, conflictul din Ucraina - „SUA ar putea fi mai convingătoare în încercarea de a pune conducerea Ucrainei să aplice acordurile de la Minsk".

Cei doi lideri au agreat că nu au fost ingerințe ruse în campania lui Trump pentru alegerile din 2016, dar Putin a recunoscut că era un suporter al fostului om de afaceri deoarece acesta a vorbit în campania electorală de normalizarea relațiilor cu Rusia. Trump și-a apărat tabăra și victoria în alegeri, atacând pe toți cei care au vorbit de rolul Rusiei în alegerea sa ca președinte al Statelor Unite.

Fără a oferi prea multe detalii, Trump a spus că cele două țări pot ajuta la salvarea a sute de mii de oameni din Siria, în timp ce Putin s-a arătat îngrijorat de numărul foarte mare de refugiați sirieni aflați în Turcia, Liban și Iordania. Trump a mai zis că SUA vor să protejeze interesele Israelului în regiune și că Rusia a ajutat la eradicarea ISIS.

De asemenea, cei doi au atins și problematica armelor nucleare și cooperarea în problema coreeană, dar nu au dat foarte multe amănunte. În același timp, Putin a vorbit și de cooperarea dintre afacerile americane și companiile ruse și de crearea unor grupuri de lucru inclusiv pentru a adresa problema ingerinței în alegerile din 2016.

Putin a spus că nu cunoaște detaliile cazului, dar nu ar avea nimic împotrivă ca echipa procurorului special Mueller să interogheze cetățenii ruși acuzați de interferențe în procesul electoral american, dar cere reciprocitate - și rușii să poată interoga pe americanii pe care îi acuză de fapte ilicite împotriva Rusiei.

Întrebat direct dacă deține materiale compromițătoare pentru Trump sau familia lui, Putin nu a negat, spunând că a auzit aceste zvonuri, dar nu știa că Donald Trump se afla în Moscova. „Vă rog, desconsiderați acest subiect”, a spus liderul rus. La rândul lui, președintele american a completat: „dacă ar fi avut astfel de materiale, le-ar fi publicat de mult”.

În conferința de presă, Trump și Putin și-au strâns de mai multe ori mâna, iar liderul rus chiar i-a oferit lui Trump o minge de fotbal - după ce acesta l-a felicitat pentru organizarea Campionatului Mondial și performana echipei Rusiei în cadrul turneului. Președintele american s-a ferit să-l critice pe Putin sau să atace poziția Rusiei, deși chiar liderul de la Kremlin a menționat pozițiile divergente în ceea ce privește anexarea Crimeei de către Rusia. Mai mult, Trump și-a apărat poziția atacându-i pe americani, de la FBI la democrați, și a reiterat că pentru răcirea relației cu Rusia SUA sunt de vină - chiar dacă a adăugat că și cealaltă parte are vina ei.