Într-un interviu acordat pentru două publicații europene, Donald Trump a jonglat generos cu câteva teze controversate și periculoase.

NATO este "învechită”, a susținut președintele ales al SUA, într-un interviu acordat cotidianului german Bild și cotidianului britanic The Times. Trump a mai prezis sfârșitul Uniunii Europene, a amenințat BMW și a criticat-o pe Angela Merkel pentru politica sa în materie de migrație.

Cele mai controversate declarații din interviul acordat de Trump, în viziunea publicației Spiegel Online:

1. NATO

"Alianța Nord-Atlantică are probleme. Este depășită". Sentința din interviu a făcut rapid înconjurul lumii. Dar părerea lui Trump despre NATO este una veche. În trecut, el a declarat de mai multe ori că NATO este prea slab și prea nedrept pentru SUA, deoarece multe state membre nu-și achită obligațiile.

"Noi trebuie să protejăm aceste țări, dar multe dintre ele nu plătesc ceea ce ar trebui (…) Nu există decât cinci țări care plătesc ceea ce ar trebui. Cinci. Nu este mult", a afirmat Trump, adăugând că, totuși, NATO rămâne foarte importantă pentru el.

Trump, care a învățat prea puțin din lecțiile istoriei, vede NATO, în cel mai bun caz, ca un raport costuri-beneficii, și, în cel mai rău caz, ca un obstacol în calea așa-numitei "bromance" cu Vladimir Putin, notează Spiegel Online.

Nu trebuie însă să ne temem de o ieșire a SUA din NATO în timpul lui Trump, atât timp cât republicanii lui Reagan și Eisenhower își vor menține principiile. Asigurări în acest sens au venit și din partea unor miniștri propuși de Trump în timpul audierilor din Congres: "Dacă nu am fi avut NATO în prezent, ar fi trebuit să o creăm”, a susținut viitorul șef al Pentagonului, generalul James Mattis.

2. Europa? Care Europa?

Neliniștitoare sunt și declarațiile lui Trump referitoare la Uniunea Europeană. Dacă pentru Barack Obama, Uniunea era un proiect istoric, succesorul său prevede - cu o oarecare satisfacție, am putea spune - o destrămare a acestui proiect. El a lăudat decizia britanicilor de a vota pentru Brexit, amintind că a prezis acest deznodământ.

"Cred cu adevărat că, dacă ele (țările UE) nu ar fi fost obligate să preia toți refugiații, cu toate problemele care decurg, nu ar fi fost Brexit (…) Popoarele, oamenii, își doresc propria lor identitate și Regatul Unit a dorit propria sa identitate", a spus Trump, precizând că este o problemă de timp până când UE va începe să se destrame.

Sună ca un pariu: Trump vede SUA ca o companie. Din slăbirea Europei, el așteaptă avantaje economice pentru propria afacere. Declarațiile sale sunt extrem de periculoase din punct de vedere politic, mișcările populiste din Europa primind un semnal că vor avea un aliat la Casa Albă.

3. Eroarea catastrofală a lui Merkel

Trump nu a uitat-o nici pe Angela Merkel în amplul interviu acordat Bild și The Times. Rămânând la atitudinea populistă din campanie, președintele ales a afirmat că Angela Merkel a comis "o eroare catastrofală" atunci când a decis să deschidă granițele pentru a-I primi pe refugiați. Mai mult, el a apreciat că urmările acestei politici s-au făcut recent simțite, aluzie la atentatul comis la un târg de Crăciun din Berlin, pe 19 decembrie anul trecut.

Întrebat în cine va avea mai multă încredere, Donald Trump a declarat că, pentru început, va avea la fel de multă încredere și în Angela Merkel și în Vladimir Putin. Pe de altă parte, el a lăudat-o pe Merkel, caracterizând-o drept "un mare lider", pentru care are un mare respect. Dublul mesaj poate suna ciudat, dar este în stilul miliardarului, hotărât, ca și în alte domenii, să se distanțeze de tradițiile parteneriatului transatlantic.

Potrivit Spiegel Online, Trump a vrut să-i transmită cancelarului german că nu se poate baza în mod automat pe o relație bună cu el.

4. Avertisment pentru BMW

Consecvent discursului din campanie referitor la crearea a numeroase locuri de muncă, președintele ales a lansat un avertisment la adresa BMW: "Va putea să construiască mașini pentru SUA, dar pentru fiecare mașină care va fi vândută în Statele Unite, va trebui să plătească o taxă de 35%”.

Motivul avertismentului: Compania germană intenționează să deschidă o uzină în Mexic, pentru a produce mașini pentru America de Nord.

Astfel de amenințări nu sunt nici ele noi: Trump le-a folosit încă dinainte de campanie, avertizând fie companiile americane, precum Ford sau GM, fie concernul japonez Toyota.

E important de subliniat că între retorica folosită în campanie și politicile trasate după alegeri nu există prea multe diferențe, dar, în același timp, trebuie notat că impunerea unor asemenea taxe trebuie aprobate de Congres. Unde va fi destul de dificil de găsit suficient de mulți republicani care să dorească un război comercial cu restul lumii.

În plus, o asemenea măsură ar duce, conform experților, la creșterea prețurilor la autoturisme, ceea ce i-ar nemulțumi chiar pe votanții lui Trump.