Ancheta desfăşurată timp de aproape doi ani de echipa procurorului special Robert Mueller nu a constatat existenţa unei înţelegeri sau a unei coordonări între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Moscova în alegerile prezidențiale din 2016.

Principalele rezultate ale investigaţiei sunt cuprinse într-o scrisoare de patru pagini adresată duminică Congresului de Procurorul general William Barr, care a primit vineri raportul, transmite Agerpres.

„Consilierul special nu a descoperit că echipa de campanie a lui Trump sau oricine a avut legătură cu aceasta, a conspirat sau s-a coordonat cu guvernul rus în aceste eforturi, în pofida ofertelor multiple ale unor persoane afiliate părţii ruse de a sprijini campania lui Trump”, potrivit documentului citat de dpa.

În scrisoare, Procurorul general Barr citează inclusiv din raportul Mueller: „Deşi acest raport nu conchide că preşedintele a comis o infracţiune, nici nu îl exonerează în legătură cu o infracţiune separată de obstrucţionare a justiţiei”. Aşadar, în privinţa celei de-a doua chestiuni importante a dosarului, cea privind o presupusă obstrucţionarea a justiţiei de către preşedintele american, Robert Mueller nu a ajuns la o concluzie definitivă, notează AFP.

Însă Donald Trump se consideră total exonerat. „Nicio complicitate, nicio obstrucţionare. EXONERARE completă şi totală. PĂSTRAŢI AMERICA MĂREAŢĂ”, a scris Trump pe Twitter.

Deși Mueller nu s-a pronunțat în privința acuzațiilor de obstrucționare a justiției, Barr a scris, în mesajul adresat Congresului, că probele „nu sunt suficiente pentru a stabili că preşedintele a comis un delict de obstrucţionare a justiţiei”, conform dpa. Totuși, notează News.ro, Bill Barr menționează că raportul Mueller „nu-l exonerează” pe preşedinte de obstrucţionarea justiţiei şi „prezintă probe de ambele părţi ale problemei”.

Trump a lăudat în faţa presei rezumatul Departamentului Justiţiei al constatărilor lui Mueller şi apreciază că „a fost o ruşine” ca ţara să treacă prin anchetă, pe care a calificat-o în nenumărate rânduri drept „o vânătoare de vrăjitoare”.

Ancheta echipei procurorului special Robert Mueller a durat 675 de zile, perioadă în care s-au scurs public foarte puţine informaţii. Investigaţia a ţinut însă Statele Unite în suspans, situaţie ce aminteşte de afacerea Watergate care a dus la demisia preşedintelui Richard Nixon în august 1974.

Moscova nu a comentat imediat asupra raportului. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin a comentat că oficialii de la Kremlin nu au văzut documentul. „Nu suntem familiari cu raportul”, a declarat Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse de presă.