Europenii fac apel la marile economii mondiale să evite războaiele comerciale. Dar Donald Trump, cel care a pornit ofensiva împotriva comerțului liber, consideră că nu are de-a face cu parteneri, ci cu dușmani.

Aflat în vizită la Beijing, Donald Tusk, președintele Consiliului European, a făcut apel la China, dar și la SUA și Rusia, „să evite haosul”, într-un moment în care America lui Donald Trump a intrat în dispută cu principalii săi parteneri comerciali.

„Mai este încă timp să evităm conflictul și haosul”, a declarat luni Tusk, în cadrul unei întâlniri cu premierul chinez Li Keqiang, propunând inițierea unei reforme a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), transmite Agerpres.

„Suntem cu toții conștienți că arhitectura mondială este pe cale să se schimbe sub ochii noștri”, a spus Tusk, reamintind că „lumea pe care noi am construit-o timp de decenii (...) a adus o Europă în pace, dezvoltarea Chinei și sfârșitul Războiului Rece”.

„Este sarcina comună a Europei și a Chinei, dar și a Americii și Rusiei, să nu distrugă această ordine mondială, ci mai degrabă să o îmbunătățească, și să nu se angajeze în războaie comerciale care au dus la conflicte deschise atât de des în istoria noastră”, a adăugat el.

Președintele american Donald Trump se întâlnește luni, la Helsinki, cu omologul său rus, Vladimir Putin.

„Fac apel la gazdele noastre chineze, dar și la președinții Trump și Putin, să inițieze în comun un proces de reformă completă a OMC”, a mai spus Tusk, care este la Beijing cu ocazia summitului anual China-UE.

„Am căzut de acord că, în circumstanțele internaționale actuale, este important să apărăm multilateralismul și liberul-schimb”, a spus și premierul chinez.

UE, printre dușmanii Americii lui Trump

În schimb, Trump - cunoscut de altfel pentru pozițiile sale diplomatice confruntaționale și non-conformiste - a spus, înainte de a pleca spre Helsinki, că pentru SUA Uniunea Europeană este un dușman, chiar înaintea Chinei și Rusiei.

„Cred că avem mulți inamici. Cred că Uniunea Europeană este un inamic, cu ceea ce ne face în domeniul comerțului. Bineînțeles că nu ne-am gândi la Uniunea Europeană, dar este un inamic. Rusia este un inamic în anumite aspecte. China este un inamic economic, evident că este un inamic. Dar asta nu vrea să însemne că sunt răi, asta nu vrea să însemne nimic. Asta vrea să însemne că sunt concurenți”, a spus Trump, care a adăugat că UE „este foarte dificilă” în materie de comerț, pentru că ar fi profitat de Statele Unite.

Tusk a replicat aproape imediat pe Twitter. „America și UE sunt cei mai buni prieteni. Cine spune că sunt inamici propagă știri false", a scris Tusk, preluând expresia favorită a lui Trump - „fake news”.

Și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a răspuns afirmației lui Trump. „A-ți numi inamici cei mai buni prieteni nu face decât să îi bucure pe adevărații tăi dușmani”, a scris Timmermans pe Twitter.

„Europenii și americanii sunt legați prin istorie și prin valorile lor comune. Europenii nu vor abandona niciodată America, deoarece America nu ne-a abandonat niciodată. Pentru asta sunt prietenii”, a adăugat comisarul european.

Războiul comercial 

Dar cele mai mari economii mondiale - SUA, China și UE - au făcut primii pași în ceea ce ar putea deveni un serios război comercial, cu ample implicații asupra creșterii economice mondiale.

Într-o mișcare total neașteptată pentru aliații săi, guvernul SUA a impus tarife pentru importurile de oțel și aluminiu, care se aplică inclusiv livrărilor din Uniunea Europeană, Mexic sau Canada. După eșecul unor negocieri prin care UE încerca să fie exceptată de la plata acestor tarife, Comisia Europeană a impus, la rândul ei, taxe vamale pentru anumite importuri din SUA și a reclamat nelegalitatea deciziei administrației Trump la Organizația Mondială a Comerțului.

Disputa americanilor cu China a mers chiar mai departe, prin impunerea reciprocă de tarife pentru alte importuri, în valoare de 50 de miliarde de dolari, iar SUA amenință chiar că va taxa din septembrie și alte livrări, de 200 miliarde de dolari, pentru furtul de tehnologie practicat de China.

Aceste escaladări ale conflictelor comerciale riscă să iasă din normele OMC și analiștii consideră că aduc riscuri semnificative asupra potențialului de creștere la nivel mondial. Europenii pot profita însă de izolaționismul lui Trump și să devină un actor și mai important în comerțul mondial prin negocierea de noi acorduri comerciale în timp ce SUA se retrage din astfel de înțelegeri. Pe de altă parte, chiar disputele dn interiorul UE riscă să slăbească poziția de negociere a organismelor de la Bruxelles.