Protagoniști ai unui amplu război comercial internațional, Donald Trump și Xi Jinping, au programat în această săptămână vizite de stat de câte trei zile pentru a-și armoniza strategiile cu partenerii strategici.

Dar, dacă președintele american sosește într-un Regat Unit încă răvășit de incertitudinile privind Brexit și pe punctul de a-și pierde premierul, șeful statului chinez vrea să consolideze legăturile „mature, stabile și puternice” cu Rusia.

Donald Trump a aterizat la Londra, în mijlocul unei controverse generate de ambasadorul american în Marea Britanie, care a spus că negocierile privind un viitor tratat comercial trebuie să includă și eventualitatea privatizării departamentului de sănătate NHS. În plus, potrivit ambasadorului, Marea Britanie ar trebui să permită importul de produse agricole din SUA, inclusiv pui clorinat, pe piața locală după Brexit. 

Președintele american Donald Trump are în program întâlniri cu familia regală și un dejun cu regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham, dar și discuții cu premierul Theresa May care urmează să demisioneze vineri. Înainte de a ajunge la Londra, Trump s-a amestecat în discuțiile privind succesiunea în Partidul Conservator, arătându-și sprijinul față de fostul ministru de externe Boris Johnson, dar și în discuțiile privind Brexit, susținând că el nu ar plăti „factura” către UE.

Vizita de stat, care va dura trei zile, a fost planificată în urmă cu mai multe luni, pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la debarcarea trupelor aliate în Normandia.

Tot în această săptămână, președintele chinez Xi Jinping merge în Rusia, tot pentru o vizită de trei zile, în cadrul căreia va lua parte la cea de-a 23-a ediție a Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg și va conveni strategii cu președintele rus, Vladimir Putin, pe fondul sporirii tensiunilor cu SUA, scrie Agerpres.

Xi și Putin „își vor actualiza și intensifica relațiile” într-un moment în care situația internațională prezintă „schimbări fără precedent într-un secol” și în fața „impactului grav al unilateralismului”, după cum a comentat recent viceministrul chinez al Afacerilor Externe, Zhang Hanhui, în declarații transmise de agenția oficială Xinhua.

El a subliniat că legăturile dintre Rusia și China sunt tot mai „mature, stabile și puternice”.

Experții cred că Beijingul și Moscova vor continua să-și armonizeze strategiile pe măsură ce războiul comercial dintre China și SUA se extinde.

Buna înțelegere dintre cei doi lideri se reflectă și în domeniul militar, așa cum relevă recentele colaborări între forțele armate ale celor două țări, care au vizat „pregătirea de luptă reală și alte capacități militare” sau realizarea unui exercițiu naval comun la începutul lunii mai în provincia Shandong din estul Chinei.