Rețeaua EURACTIV a publicat un nou The Capitals: Ce se mai discută prin capitalele Europei.

ATENA

Atac la extrema dreaptă: Forțele de extremă dreapta anti-UE ar putea părea anti-sistem, dar sunt de fapt identice cu neoliberalismul extrem și „primesc probabil ajutor financiar de pe celălalt mal al Atlanticului”, a spus premierul grec Alexis Tsipras într-un eveniment organizat de socialiști (S&D) la Atena. Administrarea politică a crizei economice din ultimul deceniu a dus la dezvoltarea populismului de extremă dreapta în întreaga Europă, a spus premierul grec.

Uniunea dintre extrema dreaptă și neoliberalism a dus la constituirea unei „Internaționale anti-europene” în chiar inima Europei, crede Tsipras, adăugând că cel mai potrivit răspuns ar fi un front comun progresist, format de socialiști, alte forțe de stânga și verzi, care să evidențieze valorile UE bazate pe solidaritate socială și justiție.

Explorări în Creta: Americanii de la ExxonMobil, compania franceză Total și Hellenic Petroleum din Grecia vor căuta rezerve de gaz natural în vestul Cretei în următoarele patru luni, a anunîat ministrul grec al energiei. (Sarantis Michalopoulos)

PARIS

Viziunea lui Macron: Emmanuel Macron și-a prezentat viziunea privind viitorul Europei, într-un text publicat în mai multe publicații europene și în 22 de limbi, în care vorbește de necesitatea reformării zonei Schengen și de înființarea unei agenții europene pentru „protecția democrațiilor” de atacuri cibernetice și fake news. Macron mai spune că ar trebui interzise finanțările din exterior pentru partidele europene, dar și „orice discurs de ură și de violență pe Internet, deoarece respectul persoanei umane este fundamentul civilizație noastre de demnitate”. (AFP)

BRUXELLES

Taxă pentru industria aviatică: Belgia propune introducerea unei impozitări la nivelul UE pentru aviația comercială. În prezent, nu este taxat combustibilul utilizat de avioane și nici nu este perceput TVA pentru biletele de avion, acestea fiind două dintre propunerile de tarifare care sunt discutate astăzi de miniștrii mediului din UE. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

LONDRA

Laburiștii și anti-semitismul: Fostul ministru Lord Falconer ar putea primi un nou rol în Partidul Laburist, pentru supravegherea declarațiilor anti-semite, în contextul în care principalul partid de opoziție a fost afectat, încă din 2016, de acuzații de antisemitism care au provocat plecarea mai multor membri de partid. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

MADRID

Evaziunea din Gibraltar: Guvernele din Madrid și Londra intenționează să semneze un acord care să includă reguli mai stricte pentru determinarea rezidenței fiscale a locuitorilor și afacerilor din Gibraltar, scrie media spaniolă. Spania vrea să evite o creștere a atractivității Gibraltarului după ieșirea Marii Britanii din UE, în contextul în care ratele de impozit din Gibraltar sunt deja mai mici decât cele din Spania. (EuroEFE.EURACTIV.es)

BERLIN

Municipalități vs Brexit: Oficiali din Berlin și Londra au semnat un acord pentru a ajuta companiile cu sediul în Berlin s continue să facă afaceri în Londra sau să pornească noi afaceri acolo, chiar și după ieșirea Marii Britanii din UE.

Amenințări din Turcia: Turcia intenționează să aresteze orice turist din Germania care este considerat oponent al Guvernului de la Ankara. Ministrul de interne Süleyman Soylu a spus că guvernul a monitorizat protestele anti-Erdogan din Germania și alte state UE și a creat liste de suspecți. (Claire Stam, EURACTIV.de)

ROMA

Controverse privind o cale ferată: Premierul Giuseppe Conte și cei doi adjuncți, Matteo Salvini și Luigi Di Maio, se vor întâlni cu ministrul transporturilor, Danilo Toninelli, pentru a discuta despre legătura alpină - o cale ferată între Torino și Lyon. Cele două partide de guvernământ se străduiesc de mult să ajungă la un compromis - Mișcarea Cinci Stele vrea să amâne o decizie până după alegerile europene, în contextul în care votanții săi sunt împotriva proiectului, în timp ce Liga Nordului susține proiectul și vrea să evite pierderea fondurilor europene din cauza amânărilor. (Gerardo Fortuna)

VARȘOVIA

Pro-europenii, pe primul loc: Nou-înființata alianță pro-UE ar obține 37,5% din voturi, potrivit celui mai recent sondaj al Parlamentului European, în timp ce partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) ar obține 36,3%. (EURACTIV.pl)

PRAGA

Pirații contra Babis: Partidul Piraților cere Comisiei Europene să ia o decizie privind conflictul de interese în care ar fi implicat premierul Andrej Babis înainte de alegerile europene. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

BUCUREȘTI

Spitzenkandidat Honoris Causa: Universitatea de Științe Politice din București (SNSPA) îi va acorda titlul de Doctor Honoris Causa prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, candidatul socialiștilor pentru poziția de șef al Comisiei. SNSPA este condusă de un fost ministruy al educației propus de PSD, partid membru al familiei socialiștilor europeni (PES) ca și Timmermans, dar care se opune schimbărilor din justiție promovate de PSD. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

SOFIA 

Discuții despre energie: Premierul Dmitri Medvedev i-a transmis omologului său bulgar Boiko Borisov că Moscova are nevoie de garanții de la Comisia Europeană înainte de a selecta Bulgaria ca variantă pentru conducta Turkish Stream. În prezent, prin Bulgaria trec 16 miliarde de metri cubi de gaze anual destinați Turciei. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

LJUBLJANA

Afacerea „Sandvișul”: Dario Krajčić, membru al partidului de guvernământ a demisionat din Parlamentul sloven după ce a furat un sandviș de la un magazin de lângă sediul legislativului și apoi s-a lăudat cu această inițiativă în Parlament, susținând că a fost un „experiment social”. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ZAGREB

Nu vă atingeți de fondurile de coeziune: Ministrul croat al fondurilor europene, Gabrijela Žalac, a spus că politica de coeziune este un instrument cheie pentru creșeterea economiilor și regulile mai stricte nu ar trebui să pericliteze atingerea obiectivelor de coeziune în statele UE mai puțin dezvoltate. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)