Criticile la adresa președintelui turc Recep Tayyip Erdogan s-au înmulțit după atentatul terorist de la Ankara. Problema e că UE și, mai ales, Germania au nevoie de Turcia în contextul crizei refugiaților. Merkel pleacă duminică în Turcia

Uzanța diplomatică spune că nu se efectuează vizite oficiale într-o țară care urmează să organizeze alegeri într-un termen atât de scurt. Cancelarul german Angela Merkel merge însă duminică în Turcia, cu două săptămâni înainte de alegerile generale anticipate, anunță Spiegel. Uzanța fusese încălcată și de ministrul german de externe în urmă cu circa o lună.

Vizita doamnei Merkel vine și la câteva zile după devastatoarele atentate teroriste de la Ankara, care au costat viața a aproape o sută de persoane. Partidul de opoziție kurd HDP, cel care i-a „furat” președintelui Erdogan șansa de a guverna singur prin partidul său AKP, îl acuză pe șeful statului că ar avea și el o parte din vina pentru morții și răniții de la finele săptămânii trecute.

Pe de altă parte, nu trebuie uitat că alegerile anticipate de pe 1 noiembrie au fost convocate de președintele Erdogan după ce el a refuzat orice negociere pentru formarea unei colaiții de guvernare, deși, în teorie, nici nu ar avea dreptul constituțional să negocieze ceva în numele partidului din care a trebuit să demisioneze odată cu alegerea în funcția de șef al statului.

Toate acestea nu contează însă acum în Europa. Democrația turcă e o miză mult mai mică pentru UE și, cu precădere, pentru Berlin în condițiile în care sute de mii de refugiați „iau cu asalt” Europa.

De exemplu, conservatorii germani spun deschis că Erdogan nu este un partener ideal de discuție pentru ei în foarte multe domenii. CDU mai afirmă și că atentatul de la Ankara complică și mai mult lucrurile, dar că oferirea unei perspective alternative celor două milioane de refugiați din Turcia, adică alternativă la venirea în Europa, nu poate avea loc decât cu Erdogan.

Mai mult, săptămâna trecută, Angela Merkel a vorbit deschis despre disponibilitatea sa de a discuta cu Turcia despre liberalizarea vizelor și despre înscrierea acestei țări pe lista „statelor sigure de proveniență”. Cu alte cuvinte, cererile de azil ale cetățenilor turci ar fi respinse aproape automat, chiar dacă bilanțul democratic al lui Erdogan și respectarea drepturilor omului nu sunt nici pe departe la standarde acceptabile.

Președintele Verzilor germani e cu totul împotriva acestor discuții, măcar până la alegerile din 1 noiembrie. El consideră că niciun stat european nu trebuie să întreprindă nimic sau să promită nimic ce ar putea duce la întărirea poziției lui Erdogan înainte de alegeri.

De altfel, președintele turc a ironizat liderii UE în problema refugiaților cu ocazia unei vizite pe care a efectuat-o recent la Bruxelles.