Favorit în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale din Ucraina, Volodimir Zelenski nu a avut o campanie convențională, astfel că jurnaliștii au căutat indicii despre viitor în serialul tv al cărui protagonist este.

Actor și comediant cu zero experiență politică sau administrativă, Volodimir Zelenski este creditat cu 73% din intențiile de vot pentru al doilea tur, față de 27% pentru rivalul său, potrivit unui sondaj realizaz de institutul Rating. 

Zelenski a ajuns candidat direct din postura de protagonist al serialului "Servitorul poporului" - un fel de West Wing presărat cu glume - aflat la al treilea sezon.

Vizionarea serialului e un mod de a încerca să înțelegem ascensiunea meteorică a lui Volodimir Zelenski (41 de ani), care joacă rolul unui președinte ucrainean în slujba poporului, notează BBC Online. El a devenit și candidat în viața reală, după ce a fondat un partid care se numește - cum altfel? - Servitorul poporului.

Estomparea diferențelor dintre ficțiune și realitate nu pare să-i deranjeze ucraineni. Dimpotrivă. Toate sondajele îl dau pe Zelenski - mare fan Monty Python - învingător în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale, care va avea loc duminică. El a câștigat detașat și primul tur, în fața actualului președinte Petro Poroșenko.

În loc de o campanie clasică, Zelenski a recurs la o anti-campanie. A evitat mitingurile și discursurile politice, preferând să-și continue spectacolele cu grupul său de comedie. A fost foarte puțin vorba de politici sau idei, cu excepția promisiunii că acestea vor fi noi și diferite. Interviurile serioase au fost foarte puține. Nici conferințe de presă nu prea au fost. În lipsa acestor instrumente, jurnaliștii au disecat episoadele serialului pentru a încerca să afle cum ar putea arăta administrația Zelenski.



Cât de multe putem afla din confruntarea președintelui fictiv cu Fondul Monetar Internațional? Unii sunt îngrijorați că Zelenski s-ar putea dovedi un populist și va căuta să conteste condițiile stricte de împrumut ale FMI.

Într-un alt episod, personajul interpretat de Zelenski îi împușcă cu mitraliera pe toți parlamentarii. Ar putea fi acesta un semn încurajator privind determinarea sa de a fi ferm în fața corupției din mediul politic? 

De fiecare dată când candidatul Zelensky a recurs la o campanie politică convențională, nu a mers bine. 

În timp ce Petro Poroșenko a bătut la pas Ucraina și a apărut în mod frecvent în studiourile de televiziune, Zelenski s-a ținut departe de astfel de acțiuni electorale. A ales să comunice prin intermediul social media, unde a postat diverse imagini video cu el: la sală, glumind cu prietenii, vorbind cu consilierii. "Învață și va fi înconjurat de cei mai bune”, e mesajul pe care vrut să-l transmită.  

Succesul de până acum i se datorează doar în parte. Sondajele de opinie au arătat un lucru clar: ucrainenii urăsc sistemul politic și își urăsc politicienii. Un sondaj recent a arătat că doar 9% dintrei ei au încredere în guvern. Un record negativ la nivel mondial.

Concluzia e că preferința pentru Zelenski reprezintă un vot de protest împotriva parlamentarilor și liderilor care au dominat istoria recentă a Ucrainei, aceștia fiind considerați de mulți ucraineni drept corupți.

Prima dată când cei doi se vor înfrunta față-n-față va fi vineri după-amiază, pe cel mai mare stadion al țării.

Poroșenko a aflat că simplul fapt că e un candidat al stabilității și securității nu-l face învingător la urne, în condițiile în care economia merge prost, iar în estul țării are loc un război cu Rusia ce pare fără sfârșit. Nu e greu de înțeles de ce Zelenski e atractiv pentru mulți votanți, oricât de superficial ar părea actorul.


Confruntat cu perspectiva unei înfrângeri usturătoare, președintele Poroșenko a jucat cartea dramatizării.

Cerând "iertare" alegătorilor pentru erorile sale, Petro Poroșenko i-a îndemnat pe ucraineni să-i încredințeze un al doilea mandat, dramatizând riscurile care amenință Ucraina.

Într-o alocuțiune televizată, președintele s-a referit la incapacitatea sa de a pune capăt conflictului cu separatiștii proruși din Est, conflict soldat cu aproape 13.000 de morți din 2014, an în care Rusia a anexat Ucraina, și de a lupta împotriva corupției. Admițând că e greșeala sa, Poroșenko a cerut un nou mandat, "pentru a termina ceea ce am început și a nu pierde ceea ce a fost făcut".

El a făcut referire și la pericolul rusesc: "Putin contează pe faptul că un novice slab, nepregătit și incompetent va fi în postul de președinte ucrainean".

Totodată, președintele a criticat decizia unui tribunal de anulare a naționalizării unei bănci, susținând că zeci de milioane de clienți își pot pierde banii, iar Ucraina e amenințată de faliment și de o nouă criză economică. Tribunal administrativ din Kiev a anulat naționalizarea în regim de urgență a PrivatBank la sfârșitul lui 2016. Principalul acționar al băncii în momentul naționalizării era Igor Kolomoiski, un inamic al lui Petro Poroșenko și considerat omul din spatele campaniei lui Volodimir Zelenski.