Oficialii europeni cred că „scenariul central” al guvernului britanic este ieșirea din UE fără un acord, iar Boris Johnson nu are de gând să renegocieze acordul la care Europa a ajuns cu predecesoarea sa, Theresa May.

David Frost, consilierul premierului Boris Johnson pentru relația cu UE, a vizitat săptămâna trecută Bruxelles pentru discuții nu înalți funcționari europeni. Dar în loc de a discuta un plan pentru acordul de retragere din UE, Frost a părut mai degrabă interesat de cum ar putea fi reluate discuțiile cu Uniunea după un „hard Brexit”, potrivit unor oficiali europeni, citați de The Guardian 

De altfel, cam toate declarațiile recente ale membrilor Executivului britanic arată că noul guvern nu este preocupat atât de condițiile ieșirii din UE, cât de data fixată. Regatul Unit va ieși din Uniunea Europeană pe 31 octombrie, indiferent ce s-ar întâmpla, a spus luni un purtător de cuvânt al Guvernului, care a menționat totuși că Marea Britanie va încerca în continuare să ajungă la un acord cu UE privind Brexitul și speră că blocul comunitar își va schimba poziția privind clauza de „backstop” privind frontiera din Irlanda.

Întrebat dacă Johnson este de acord cu ideea că este prea târziu pentru a opri un „no-deal” (ieșirea din UE fără un acord), purtătorul său de cuvânt a răspuns: „Regatul Unit va părăsi UE pe 31 octombrie, indiferent de circumstanțe. Nu există niciun «dacă» sau «dar». Trebuie să restabilim încrederea în democrația noastră și să îndeplinim promisiunile repetate ale parlamentului față de popor ieșind din UE pe 31 octombrie”.

De cealaltă parte, Comisia Europeană a reafirmat că acordul privind Brexitul deja încheiat cu Londra nu este renegociabil, executivul comunitar fiind însă deschis la discuții privind declarația politică ce stabilește cadrul viitoarelor relații dintre UE și Regatul Unit. O purtătoare de cuvânt a Comisiei a reafirmat luni că Bruxelles-ul este deschis unor discuții cu premierul Boris Johnson pentru a evita un „no-deal” care ar provoca perturbări economice semnificative, transmite Agerpres.

Însă oficialii europeni spun că partea britanică nu a venit cu o propunere concretă pentru înlocuirea mecanismului de backstop. Un diplomat european, care a fost informat cu privire la discuțiile dintre Frost și reprezentații UE, a conchis pentru The Guardian că, și dacă UE ar renunța la backstop, tot nu ar fi o alta alternativă.