Donald Tusk, președintele Consiliului European, și Jean Claude Juncker, șeful Comisiei Europene, i-au scris premierului britanic o scrisoare în care oferă unele clarificări privind acordul de retragere a Marii Britanii din UE.

Într-o ultimă încercare de a convinge Camera Comunelor că acordul agreat de Theresa May cu restul statelor membre UE este cea mai bună soluție pentru ieșirea Marii Britanii din blocul european, guvernul britanic a publicat un schimb de scrisori între premierul May și șefii celor două instituții europene.

Deși ambele părți recunosc că nu sunt în poziția de a schimba ceva în înțelegerea deja agreată, Tusk și Juncker oferă unele clarificări privind mecanismul de „backstop” privind granița post-Brexit dintre Irlanda de Nord - parte a Regatului Unit - și Republica Irlanda - stat membru UE.

Acest mecanism ar urma să fie implementat pentru a evita existența unei „frontiere dure” între UE și Marea Britanie, dacă cele două părți nu agreează o relație viitoare până la finele anului 2020. Însă prezența mecanismului în textul Acordului de retragere a Marii Britanii din UE - care a fost aprobat de ceilalți membri ai UE - a stârnit iritare de ambele părți. De-o parte, unii europeni consideră că britanicii ar putea utiliza amenințarea privind reinstaurarea unei frontiere dure pentru a obține un avantaj în negocierea termenilor viitorului acord, în timp ce unii britanici consideră că existența mecanismului de backstop i-ar face pe negociatorii UE să nu fie extrem de dornici de a finaliza rapid negocierile.

Atât Theresa May, cât și Tusk și Juncker punctează că mecanismul ar fi inconfortabil pentru ambele părți, și că, dacă totuși va fi nevoie de aplicarea lui, va fi doar pentru o perioadă limitată.

Cei doi lideri europeni reamintesc că UE își dorește o relație specială cu Marea Britanie, „de o adâncime și amploare fără precedent”. Uniunea Europeană este gata să înceapă negocierile cu Marea Britanie imediat după retragerea acesteia din blocul comunitar, iar pregătirile în acest sens au început deja, arată scrisoarea comună trimisă de Tusk și Juncker premierului Theresa May.

UE și Marea Britanie vor ca acordul privind relațiile viitoare să fie semnat până la sfârșitul lui 2020, când este preconizată să se încheie perioada de tranziție de după ieșirea Regatului Unit din comunitatea europeană.

În ceea ce privește programul, Tusk și Juncker susțin că vor fi pregătiți să semneze Acordul de retragere de îndată ce guvernul britanic va obține acordul Parlamentului, ceea ce ar permite ca pregătirile pentru viitorul acord să fie gata când retragerea efectivă va avea loc.

În ceea ce privește ieșirea Marii Britanii din UE, Theresa May insistă că nu vrea să ceară o amânare a termenului deja programat, 29 martie 2019.

May va cere marți votul Parlamentului asupra Acordului de retragere, dar sunt mari șanse ca premierul să sufere o înfrângere usturătoare în Camera Comunelor, iar cursul Brexit după acest eșec este încă neclar.