Românii vor putea circula fără viză în Canada începând din 1 decembrie 2017, conform acordului semnat duminică.

Uniunea Europeană și Canada au semnat duminică, la Bruxelles, Acordul Economic și Comercial Cuprinzător (CETA), un acord după negocieri de șapte ani care au fost cât pe ce să deraieze în această săptămână din cauza opoziției regiunii Valonia din Belgia.

CETA, care va elimina 99% din taxele vamale între blocul european și statul nord-american, va fi aplicat provizoriu și parțial odată cu ratificarea de către Parlamentul European și legislativul canadian în lunile următoare. Acordul va trebui apoi aprobat de toate parlamentele naționale și regionale ale UE pentru a deveni definitiv, de aceea opoziția belgienilor a fost un obstacol major.

„Astăzi este unul dintre cele mai importante summituri din ultimii ani. Uniunea Europeană și Canada deschid un nou capitol în relația lor”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-o conferință de presă susținută după semnarea acordului, potrivit Agerpres.

Și România s-a opus acordului din cauză că românii încă au nevoie de viză pentru a intra în Canada. Însă România și-a retras pretențiile după ce Ottawa a agreat să ridice regimul de vize, iar această prevedere a fost inclusă în acordurile semnate duminică.

„În urma discuțiilor intense din ultimele luni între cei doi Prim-miniștri, Dacian Cioloș și Justin Trudeau, Guvernul Canadei a confirmat angajamentul de elimina total regimul de vize pentru toți cetățenii români, începând cu 1 decembrie 2017, după o primă etapă de liberalizare parțială de la 1 mai 2017”, potrivit unui comunicat de presă al Executivului trimis duminică.

„Este un moment important pentru România nu doar pentru că se deschide accesul românilor la beneficiile Tratatului comercial între Uniunea Europeană și Canada (CETA), dar și pentru că se elimină ultima discriminare existentă pentru cetățenii români față de ceilalți cetățeni europeni în chestiunea circulației fără bariere pe teritoriul Canadei. Consider, de asemenea, că această liberalizare a regimului vizelor va crea oportunități importante pentru oamenii de afaceri români care doresc să dezvolte proiecte cu parteneri canadieni”, a declarat premierul Dacian Cioloș, potrivit comunicatului.

În perioada de până la momentul eliminării depline a regimului de vize, Canada va introduce o ridicare parțială a vizelor pentru cetățenii români eligibili care călătoresc în această țară. Astfel, la 1 mai 2017, cetățenii români care au deținut o viză canadiană temporară în ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care dețin, în prezent, o viză validă, valabilă pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea să viziteze sau să tranziteze Canada pe baza unei autorizații electronice de călătorie (eTA) în loc de viză, se arată în comunicat.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a anunțat pe Twitter că s-a înțeles cu premierul canadian Justin Trudeau în privința organizării unui summit la Bruxelles pentru semnarea acordului de liber-schimb dintre UE și Canada.

„Misiune îndeplinită! Tocmai am convenit cu premierul Justin Trudeau să ținem summitul UE-Canada duminică!”, a scris Tusk. 

Semnarea CETA a devenit posibilă după ce Parlamentul regiunii valone din Belgia, care blocase întreg procesul cu câteva zile înaintea încheierii, a votat în favoarea acordului.

De semnarea Tratatului de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Canada depinde și ridicarea vizelor canadiene pentru români. Conform unui acord anunțat săptămâna trecută de președintele Klaus Iohannis, de la 1 mai 2017 se va renunța la vize pentru persoanele care au mai avut viză de Canada, iar de la 1 decembrie anul viitor pentru toți românii.