Premierul Boris Johnson a declarat că discuțiile cu lideri europeni din ultimele săptămâni l-au încurajat să abordeze soluții alternative la plasa de siguranță pe care o vrea eliminată din acordul de retragere din Uniunea Europeană.

Cu două luni înainte de ieșirea programată din UE, guvernul britanic consideră că este timpul să încerce totuși o negociere cu Europa. 

Negociatorii europeni și britanici se vor reuni de două ori pe săptămână în septembrie pentru a încerca să ajungă la o înțelegere, iar „reuniuni tehnice” vor putea fi adăugate suplimentar.

„Am spus de la început că suntem gata să muncim cu energie și determinare pentru a încheia un acord”, a spus premierul Boris Johnson.

„Dacă am fost încurajat în ultimele săptămâni de discuțiile mele cu lideri europeni legate de dorința de a aborda soluții alternative la plasa de siguranță antidemocratică, a sosit vremea ca cele două părți să accelereze ritmul”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Johnson se opune prezenței în acordul de retragere a clauzei privind o plasă de securitate, sau „backstop”, este clauza din acordul de retragere ce are drept scop prevenirea reintroducerii post-Brexit a unei frontiere fizice între Republica Irlanda - țară membră a Uniunii Europene - și provincia britanică Irlanda de Nord. Ea prevede că, în lipsa unei soluții mai bune la finalul unei perioade de tranziție, Regatul Unit rămâne în întregime într-un „teritoriu vamal unic” cu UE.

Însă această dispoziție ar împiedica Regatul Unit să urmeze o politică independentă în domeniul comercial, fiind supus în continuare regulilor europene, motiv pentru care mecanismul a fost extrem de criticat, iar acordul de retragere negociat de cabinetul condus de Theresa May a fost respins de trei ori de Parlamentul britanic.

Totuși, Boris Johnson vrea ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană la 31 octombrie, cu sau fără acord valabil, iar recenta mișcare de a cere reginei Elisabeta a II-a suspendarea Parlamentului pentru circa o lună chiar în aceste două luni decisive este văzută de mulți drept o încercare de a împiedica Parlamentul să ia decizii care ar putea bloca un Brexit fără acord.

Pe de altă parte, unii miniștri consideră că Johnson are o mână mai puternică în negocierile cu UE, cu o amenințare mult mai concretă privind posibilitatea unui no-deal, notează The Guardian. De cealaltă parte, europenii au remarcat că britanicii nu au prezentat încă alternative credibile la backstop.

În plus, negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a spus joi că Uniunea Europeană își va proteja cetățenii și companiile și că este alături de Irlanda. „Prim-ministrul Boris Johnson a spus că Regatul Unit va ieși din UE pe 31 octombrie. În toate circumstanțele, Uniunea Europeană va continua să-și protejeze cetățenii și companiile, precum și condițiile pentru pace și stabilitate pe insula Irlanda. Este datoria noastră și responsabilitatea noastră”, a scris Michel Barnier pe Twitter.