Turcia și-a pierdut interesul pentru intrarea în Uniunea Europeană. Totuși, UE continuă să creadă că se poate folosi de procesul de integrare, spune Kati Piri, membru al Parlamentului European.

Kati Piri, eurodeputată din Olanda (S&D) și raportoare a Parlamentului European pentru Turcia, crede că o bună parte a cetățenilor din UE și Turcia devin frustrați de statutul negocierilor dintre cele două părți.

Într-un interviu pentru EurActiv Slovacia, eurodeputata spune că UE transmie un semnal greșit statelor din Balcani - care se pregătesc, de asemenea, pentru aderarea la blocul european - susținând că atât timp cât un stat candidat ține migranții departe de Europa și nu introduce pedeapsa cu moartea, orice altă inițiativă va fi acceptabilă.

Relațiile diplomatice dintre UE și Turcia s-au răcit în ultimii ani, europenii reproșându-i lui Recep Erdogan unele decizii văzute drept nedemocratice, în timp ce președintele turc a presat oficiali de la Bruxelles pe tema grăbirii aderării și liberalizării vizelor.

„Pentru populația turcă, chestiunea liberalizării vizelor este extrem de importantă”, notează Kati Piri, adăugând că oficialii europeni încă așteaptă o serie de propuneri de la autoritățile de la Ankara.

Pe de altă parte, o altă temă arzătoare între relațiile dintre UE și Turcia este acordul vamal, care, în opinia eurodeputatei olandeze, este „depășit”, în condițiile în care relațiile economice bilaterale sunt extrem de strânse. „Două treimi din investițiile străine în Turcia provin din state membre UE. Jumătate din exporturile Turciei intră în UE. Iar pentru noi, Turcia este un partener comercial important, cu o piață imensă, de 80 de milioane de locuitori”,spune Kati Piri.

„Multe dintre acordurile pe care le avem cu țări cu care nici măcar nu facem atât comerț sunt mult mai moderne decât cel cu Turcia”, adaugă eurodeputata.

În ceea ce privește intențiile de a intra în blocul european, Turcia pare că și-a pierdut interesul, dar nici UE nu s-a arătat extrem de dedicată în acest proces, crede Kati Piri. „Astfel, vinovate pot fi ambele părți”.

„Cu siguranță, UE nu avea aceleași prospecte pentru Turcia ca pentru regiunea Balcanilor. De aceea, aderarea nu a devenit cu adevărat un instrument, care ar fi putut ajuta reformele din Turcia”

În această situație, cea mai rapidă cale de ieșire, crede Kati Piri, ar fi dacă guvernul turc ar spune: „Nu mai suntem interesați de intrarea în UE și vrem un altfel de parteneriat”, dar asta ar fi o ruptură a poziției diplomatice din ultimii 60 de ani. „Dacă o țară nu vrea (să intre în UE) - cum am văzut în cazul Islandei - te îndrepți spre alte căi de colaborare. Dar, se pare că Turcia nu va spune acest lucru”, explică eurodeputata olandeză.

Nici UE nu poate spune acest lucru. „28 de state nu pot spune nimic despre Turcia. E nevoie de unanimitate”, a conchis Kati Piri.