Pentru prima dată, Uniunea Europeană ar putea cheltui bani pentru apărare. Jumătate de miliard de euro ar putea fi alocați în următorii doi ani pentru dezvoltarea de noi tehnologii de apărare și achiziții comune de echipamente.

Eurodeputații au aprobat, în această săptămână, propuneri de sprijinire a țărilor UE în dezvoltarea și achiziționarea în comun a echipamentului militar. Planul este ca, din vitorul buget multianual, UE să aloce circa un miliard anual pentru noi tehnologii de apărare.

Ideea de a consolida integrarea sistemelor de apărare la nivel european nu este nouă. Comunitatea Europeană pentru Apărare a fost una dintre primele și cele mai ambițioase încercări de a crea o armată europeană comună la începutul anilor 50, dar eșecul acesteia a descurajat avântul pentru o apărare comună a Europei timp de aproape o jumătate de secol.

Dar în ultima vreme, și datorită amenințărilor tot mai mari de la granițele Europei, dorința statelor membre de a coopera s-a intensificat, culminând cu lansarea Pesco, cea mai recentă inițiativă de a dezvolta în comun capabilitățile militare europene.

Pentru prima dată, proiecte de colaborare în domeniul tehnologiilor pentru apărare, precum dezvoltarea unor drone pentru supravegherea marină, ar putea fi cofinanțate direct de către UE, după ce deputații din Comisia pentru industrie a Parlamentului European au aprobat propunerea de a institui un program european de dezvoltare industrială în domeniul apărării.

În cadrul acestui program, se vor aloca 500 de milioane de euro din bugetul UE pentru perioada 2019-2020 pentru a cofinanța dezvoltarea comună a noilor tehnologii de apărare și pentru a sprijini achizițiile comune de echipamente. Această sumă se așteaptă ca, ulterior, să fie majorată la 1 miliard de euro pe an.

Un program similar de burse pentru cercetarea militară comună, de exemplu în domeniul apărării cibernetice și al roboticii, va fi propus de Comisia Europeană în acest an, cu un buget anual de 500 de milioane de euro după 2020, în timp ce un program test în valoare de 90 de milioane de euro pentru 2017-2019 a început deja, amintește Parlamentul European.

Potrivit, proiectului adoptat de eurodeputați, dezvoltarea produselor de apărare ar trebui să fie realizată de cel puțin trei societăți stabilite în cel puțin trei state membre pentru a fi eligibile pentru finanțare prin program, în timp ce anumite produse de apărare, cum ar fi armele de distrugere în masă și armele complet autonome, ar trebui excluse din fonduri.

Într-o rezoluție din decembrie 2017 privind politica comună de securitate și apărare, deputații europeni au salutat aceste eforturi pentru o mai bună coordonare a cheltuielilor în materie de apărare și pentru reducerea duplicării eforturilor, reamintind că „în comparație cu SUA, UE28 cheltuiește 40% pe apărare, dar generează numai 15% din capacitățile pe care le obțin Statele Unite, lucru care indică o problemă foarte serioasă legată de eficiență”.