Autoritățile de la Bruxelles au pornit o cruciadă împotriva propagării pe Internet a știrilor false, care, în opinia multor politicieni, au influențat alegeri și sapă la temelia proiectului european.

Este necesar să fie „sporite eforturile” împotriva dezinformării online în timpul perioadelor electorale, a pledat, într-un interviu pentru AFP, comisarul european pentru economia și societatea digitale, Mariya Gabriel (foto).

În vârstă de 38 de ani, Mariya Gabriel, cel mai tânăr comisar european, urmează să prezinte la 25 aprilie primele piste pentru a combate mai eficient „știrile false” (fake news) la nivel european, scrie Agerpres.

„Cu ocazia alegerilor ne-am dat seama cât de mult acest fenomen poate avea consecințe asupra opțiunilor alegătorilor”, a explicat joi comisarul bulgar. În locul expresiei „fake news”, comisarul european preferă termenul „dezinformare online”.

Dosarul este unul extrem de dezbătut, după ce Germania a adoptat vara trecută o legislație pentru a combate dezinformarea pe rețelele de socializare, iar Franța se pregătește să prezinte „în câteva săptămâni” o propunere în același sens.

De altfel, și Parlamentul European a avut mai multe dezbateri pe tema știrilor false și a prezenței puternice a influenței ruse în mediul online.

Într-o dezbatere din plenul Parlamentului din ianuarie, mai mulți eurodeputați au remarcat că propaganda rusă și propagarea știrilor false are ca scop scindarea mișcării europene și creșterea gradului de euroscepticism în interiorul statelor membre.

Alegerile de săptămâna trecută din Italia au adus din nou în atenție ascensiunea formațiunilor eurosceptice și naționaliste, dar UE bate de mult pasul pe loc în materia dezinformării online. Parlamentul European a discutat problema propagandei ruse încă din 2016, iar în vara anului trecut a adoptat o rezoluție prin care invita Comisia să analizeze aprofundat situația actuală și cadrul juridic care se referă la știrile false și să examineze posibilitatea unei intervenții legislative pentru a limita diseminarea și răspândirea conținutului fals.

Comisia a confirmat că aceasta este o prioritate și a inclus inițiativa împotriva știrilor false on-line în programul său de lucru pentru 2018. În noiembrie, Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind știrile false și dezinformarea on-line și a creat un Grup de experți la nivel înalt, format din reprezentanți ai mediului academic, ai platformelor on-line, ai presei și ONG-urilor.

Acest grup de lucru va publica săptămâna viitoare un raport, pe baza căruia Comisia va elabora primele recomandări, care, a insistat Mariya Gabriel, nu sunt propuneri legislative. Întrebată dacă Rusia, arătată mereu cu degetul, este în colimatorul UE, Mariya Gabriel a spus că „nu există un singur vinovat, un singur model responsabil”.

În bugetul pentru 2018, Parlamentul European a alocat circa 1,1 milioane de euro pentru un proiect-pilot menit să combată propaganda și acțiunile de dezinformare ale Federației Ruse prin presă și prin rețelele sociale în statele membre și în cele din Vecinătatea estică, în special Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Comisia are deja un task force specializat în combaterea știrilor false, dar mulți eurodeputați consideră că acesta este insuficient finanțat și are prea puțini oameni pentru a lupta cu „fabrica” de dezinformatori a Rusiei.