Un apropiat al lui Recep Tayyip Erdogan părăsește partidul de guvernământ, AKP, și se întoarce împotriva sa. Cu ceva timp în urmă, o mișcare precum cea a fostului premier Ahmet Davutoglu ar fi fost de neconceput.

Fostul premier turc Ahmet Davutoglu și-a dat demisia din partidul AKP condus de președintele Recep Tayyip Erdogan. Plecarea a fost anunțată de Davutoglu în cadrul unei conferințe de susținută la Ankara. Totodată, el i-a informat pe jurnaliști de faptul că va înființa un nou partid politic: Este "o responsabilitate istorică, precum și o necesitate" construirea "unei noi mișcări politice", relatează Deutsche Welle. 

Davutoglu a ținut conferința de presă împreună cu trei foști deputați ai AKP, Selcuk Özdag, Abdullah Basci și Ayhan Sefer Üstün. Și ei și-au anunțat plecarea din partid, dar, oricum, ei riscau expulzarea. Informațiile publicate de presă arată că și alte personalități din AKP sunt nemulțumite de direcția abordată de Erdogan.

În iulie și-a dat demisia din AKP și fostul vicepremier Ali Babacan, motivând diferențele în creștere între principiile în care crede și acțiunile partidului. Potrivit informațiilor din presa turcă, Babacan se gândește, de asemenea, la formarea unui nou partid.

Davutoglu a acuzat în mod repetat AKP că se îndepărtează de la principiile sale de bază. Printre altele, el a criticat anularea alegerilor pentru primăria Istanbul din martie. AKP pierdut atunci alegerile, dar noul scrutin a dus la o victorie și mai categorică a candidatului opoziției, Ekrem Imamoglu.