Octavian Ursu s-a născut în anul 1967 la București, este muzician, a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București și a emigrat în Germania în anul 1990.

A făcut carieră în muzică, iar în anul 2009 s-a înscris în Uniunea Creștin Democrată. Este un partid de centru-dreapta, membru al Partidului Popular European, care conduce Germania începând din anul 2005 și a condus-o de multe ori înainte.

În anul 2014 a devenit membru al Parlamentului regional din Saxonia, iar anul acesta a candidat pentru Primăria orașului Görlitz, oraș cu 56.000 de locuitori.

"Victoria sa este foarte importantă, deoarece în turul al doilea al acestor alegeri, tur care s-a desfășurat astăzi, a avut de înfruntat candidatul extremei drepte. Victoria lui Octavian Ursu este este un semnal și o speranță pentru o întreagă regiune de peste 4.000.000 de locuitori. Oamenii au ales un om politic serios, de centru-dreapta, proeuropean, un om cinstit și competent, nu un extremist populist și periculos", comentează europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Ce scrie presa din Germania

Politicianul CDU Octavian Ursu a câștigat alegerile pentru primăriile din Görlitz. Ursu a primit 55,2% din voturi, față de contracandidatul Sebastian Wippel, care a obținut 44,8% din voturi, relatează Deutsche Welle. DW amintește că Ursu s-a născut în București și a emigrat în Germania în 1990.

Der Spiegel titrează: CDU-Kandidat setzt sich gegen AfD-Konkurrenten durch
Un candidat AfD a fost la un pas să câștige o primărie din Germania, dar, până la urmă Octavian Ursu a fost votat majoritar, notează Der Spiegel.

Politico Europe titrează cu privire la eșecul formațiunii de extremă dreapta AfD (Alternativa pentru Germani) de a câștiga în cursa electorală pentru primăria din estul Germaniei. Partidul pierde astfel șansa de a câștiga un astfel de mandat, primul de acest tip.