Apărarea devine o politică importantă pentru Uniunea Europeană, care i-ar putea consacra la Bruxelles un post de comisar și o direcție generală pentru gestionarea fondurilor alocate, au indicat pentru France Presse mai multe surse informate.

Ministrul francez al apărării, Florence Parly, a dezvăluit în aprilie că "în cadrul instituțiilor au loc reflecții cu privire la crearea unei direcții generale responsabile cu probleme de securitate și apărare".

Mai multe surse instituționale au confirmat pentru AFP, preluată de Agerpres, că "au fost identificate mijloacele pentru crearea unei Direcții Generale de Apărare, în subordinea unui comisar, dacă viitorului președinte al Executivului european îi va fi încredințat un mandat în acest sens".

Deocamdată "nu s-a decis nimic", se insistă la Bruxelles. "Decizia îi aparține viitorului președinte al Comisiei și este nevoie de acordul statelor membre, întrucât apărarea este o competență națională", a explicat un responsabil european. "Sunt multe idei, dar e o problemă complexă și în final e posibil să nu se întâmple nimic", a recunoscut alt responsabil.

În viitorul buget multianual al UE, pentru cofinanțarea proiectelor industriale pe perioada 2021-2027, va fi constituit un Fond european pentru apărare (FED) dotat cu 13 miliarde de euro. Potrivit Comisiei Europene, FED va promova o bază industrială de apărare inovatoare și competitivă și va contribui la autonomia strategică a UE.

Franța, Germania, Italia și Spania au lansat deja proiecte comune de avioane de luptă și drone "pentru a nu mai depinde de capacitățile aliatului american", a menționat ministrul francez.

În schimb, în Est, aceste finanțări ar urma să servească la modernizarea unei industrii militare îmbătrânite, într-un spirit de complementaritate cu SUA, notează AFP.

"Nu se pune problema să întoarcem spatele NATO", a asigurat Parly, dar a precizat că va i nevoie de crearea unui post de comisar pentru apărare.

Guvernele europene sunt însă reticente la ideea de a-și delega către Comisia Europeană una din competențele suverane. Și șefa diplomației europene, Federica Mogherini, este foarte rezervată, în portofoliul ei aflându-se supervizarea cooperării structurate permanente în domeniul apărării și marile proiecte de capacități militare lansate la sfârșitul lui 2018.

Un responsabil european a argumentat la rândul său că înființarea "unui post de comisar pentru gestionarea unui fond de 13 miliarde de euro nu este justificată". "Însă ar putea începe să aibă sens dacă se extind competențele acestuia la securitatea cibernetică și la aspectele militare ale programelor de sateliți".