Bruxellesul se așteaptă să primească o cerere din partea Regatului Unit privind amânarea Brexit până în luna iulie, pe fondul divergențelor dintre Guvern și Parlament privind acordul pentru ieșirea din UE.

UE se pregătește să amâne Brexitul până cel puțin în iulie, după ce a ajuns la concluzia că Theresa May ar putea înregistra un eșec în tentativa de a obține votul Parlamentului pentru acordul privind termenii divorțului, scrie The Guardian. Săptămâna trecută alte două publicații britanice au scris despre posibilitatea ca ieșirea UK din UE să fie amânată. 

Cererea Marii Britanii de amânare a ieșirii programate pe 29 martie este așteptată în următoarele săptămâni. Odată ce va fi primită cererea, Donald Tusk ar urma să convoace o reuniune extraordinară a Consiliului European. Oficiali UE, citați de cotidianul britanic, au precizat că perioada de amânare a Brexitului va fi stabilită în funcție de motivul pe care-l va invoca de May.

O extindere "tehnică" până în iulie este un prim pas probabil pentru a da Guvernului britanic mai mult timp pentru revizuirea și ratificarea actualei înțelegeri, odată ce Downing Street va avea o idee clară asupra a ceea ce dorește  majoritatea din Camera Comunelor.

"În cazul în care prim-ministrul va supraviețui și ne va informa că are nevoie de mai mult timp pentru a obține acordul Parlamentului, va fi oferită o extindere tehnică până în iulie", a precizat un oficial european pentru The Guardian.

Surse europene la nivel înalt au declarat că mai târziu ar putea fi oferită și o extindere mai lungă, în cazul în care vor avea loc alegeri generale sau va fi organizat un al doilea referendum, chiar dacă alegerile europarlamentare din mai complică situația. "Prima sesiune a Parlamentului (European) este în luna iulie. Aveți nevoie de eurodeputați britanici, dacă țara va fi încă  membră", a precizat un diplomat european.

Luni, Theresa May se va folosi de o vizită la o fabrică pentru a lansa un avertisment înainte de votul de marți din Camera Comunelor privind acordul Brexit.

Potrivit BBC Online, ea va declara că e mai probabil ca Parlamentul să blocheze ieșirea din UE decât să permită un Brexit fără acord: ”După cum am văzut în ultimele câteva săptămâni, există câțiva oameni în Westminster care ar dori să întârzie sau chiar să stopeze Brexitul și care vor folosi toate mijloacele disponibile pentru a face acest lucru”.

May va mai spune că încrederea în politică va suferi ”daune devastatoare”, dacă rezultatul referendumului nu e implementat.

În jur de 100 de parlamentari conservatori și cei 10 membri ai Partidului Democrat Unionist ar putea vota alături de laburiști și celelalte partide din opoziție împotriva acordului obținut de Theresa May.

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a declarat că, în cazul unei respingeri a acordului, va începe demersurile pentru declanșarea alegerilor anticipate.