Procurorul general al SUA, William Barr, transmite că Statele Unite speră că România va reveni asupra recentelor amendamente care pot submina lupta împotriva corupției și "va face pași pentru a asigura un sistem judiciar eficient".

"România este unul dintre cei mai puternici parteneri ai noștri în lupta împotriva infracțiunilor transfrontaliere. Cu ajutorul României, am putut investiga și extrăda membri ai grupărilor de crimă organizată implicați în acțiuni globale de fraude cibernetice. De asemenea, România oferă o asistență esențială DEA (Agenția Antidrog Americană) în operațiunile antidrog. Parteneriatul nostru a fost înrădăcinat în trecut printr-un angajament profund pentru valorile democratice ale statului de drept", se arată într-un comunicat de presă al lui William Barr, publicat pe site-ul Departamentului de Justiție al SUA.

Barr mai arată că vizita sa la București din cadrul reuniunii ministeriale pentru Justiție și Afaceri Interne UE-SUA i-a dat șansa să reafirme faptul că "statul de drept este un principiu de durată", iar "toate persoanele, instituțiile și entitățile ar trebui să fie guvernate și trase la răspundere pe baza unor legi juste, aplicate în mod egal și imparțial".

De asemenea, Procurorul general al SUA spune că s-a bucurat de întâlnirea pe care a avut-o cu ministrul Justiției, Ana Birchall, cu care a discutat despre importanța meținerii statului de drept și continuarea efurturilor pentru lupta anticorupție.

"Suntem recunoscători pentru angajamentul ministrului Birchall și pentru sprijinul puternic în aceste priorități importante. Sperăm ca, sub conducerea sa, dar și a altor oficiali, România va reveni asupra recentelor amendamente care pot submina lupta împotriva corupției și suntem încrezători că va face pași pentru a asigura un sistem judiciar eficient, transparent și imparțial", a mai transmis oficialul american.