Republica Moldova, Ucraina, Georgia, dar și România se află în raza de acțiune a propagandei ruse. Sunt zeci de site-uri care întrețin mituri sau răspândesc concertat știri false în momente decisive pentru soarta acestor țări. Biserica este utilizată la greu ca instrument de propulsare la putere, prin falsuri și dogme, a politicienilor pro-ruși. Autoritățile strâng din umeri și spun că nu dispun de instrumente pentru combaterea falsurilor și manipulării. În realitate, experții susțin că manipulatorii și guvernanții merg mână în mână, protejându-se reciproc. Asociația Presei Independente de la Chișinău luptă cu fenomenul fake-news de câțiva ani. Într-un interviu oferit Report.md, directorul executiv al acestui ONG a vorbit despre temele predilecte ale propagandiștilor și despre cei care întrețin mașinăria fake-news în această regiune.

Report.md:- Știu că există o anumită comunicare, la nivel de ONG-uri și jurnaliști, pe subiectul fake-news în regiunea noastră: Moldova, Ucraina, Georgia... Care sunt narativele manipulatorilor și în ce măsură ele se aseamănă în aceste țări?

Petru Macovei: - Sunt cam aceleași. De exemplu, sperietoarea cu anularea de către UE a regimului liberalizat de vize a fost testată în toate cele trei țări. Un alt narativ este că se încearcă transformarea acestor țări în niște colonii administrate de UE și SUA, că guvernele nu fac nimic fără a se consulta cu străinii. Asta nu înseamnă că asemenea consultări nu au loc, dar propagandiștii interpretează acest fapt total tendențios. Acum se lucrează la implantarea ideii că americanii folosesc Georgia și Ucraina ca și „carne de tun”, că fac experimente pe georgieni și ucraineni. Despre laboratorul de la Tbilisi, unde se fac teste vizând „hepatita C”, posturile TV din Rusia au creat legende halucinante – cică acelea ar fi „laboratoare de arme chimice”, iar „americanii fac experimente pe sărmanii georgieni”.

Până la semnarea Acordului de Asociere UE-Moldova și a celui de liber schimb, nouă ni se spunea că europenii ne vor slugile lor, pentru că la noi forța de muncă este ieftină, că vor să ne ocupe piața, că ne vor impune, la export, standarde imposibil de respectat, că ne vor dărâma „bisericile noastre străbine”, că ne vor introduce educația sexuală în școli și că în genere ne vor soma pe toți să trecem prin procesul de homosexualizare „ca să fim și noi în rând cu lumea”... Promovate masiv și concertat, toate aceste sperietori își fac efectul. În special în rândul celor care nu prea obișnuiesc să se documenteze, să caute informații și să pună totul la îndoială.

Acum ni se tot bagă în cap că UE își pierde calitatea de „stâlp al ortodoxiei”, iar maica Rusia este singura care ne apără tradițiile, că relații mai bune cu UE ar însemna că moldovenii, georgieniii și ucrainenii s-ar îndepărta de obiceiurile străbune... Toate sunt falsuri implantate foarte inteligent... Manipulatorii înțeleg că minciunile lor vor suscita interes doar pentru unii...

- Mi se pare că ei au strategii pentru diferite segmente sociale, inclusiv pentru cei care, intelectual, se țin copăcel...

- În sensul acesta este aplicată tactica erodării - pas cu pas încearcă să erodeze încrederea oamenilor fie în UE, fie în stat în general. Bunăoară, tema prostituatelor pentru militarii americani din România. Această temă este întreținută de când a aderat România la NATO. Unde este un bărbat, propagandiștii neapărat îi vor arunca în brațe o femeie. Și iată așa, tragedia legată de Caracal a fost transformată de Sputnik într-o mare porcărie - chipurile ar fi vorba de o schemă pusă la cale de americani contra poporului român credincios.


În ceea ce privește Republica Moldova, tema unirii cu România, relațiile moldo-române, situația minorităților, a vorbitorilor de limbă rusă, a găgăuzilor - este foarte abil exploatată. Propagandiștii încearcă să o lipească de orice subiect. Ba că vorbitorii de limbă rusă nu sunt deserviți în magazine și farmacii, ba că se închid grupele de limbă rusă în grădinițele din Chișinău...

- Mesaje care dezbină...

- Evident. Pe de o parte, prin întreținerea imaginii de „dușman”, atribuită României și românilor, se urmărește consolidarea opiniei celor care sunt împotriva unirii, iar, pe de altă parte, celor care pledează pentru unire li se induce ideea că poate ar fi cazul să se dezică de opțiunea asta că uite cât de nocivă e. Totodată, se mizează pe atragerea acelui segment al societății care nu este nici pro, nici contra unirii.

- Cum este utilizată biserica în schemele propagandiștilor? Religia în general...

- În primul rând, existența pe teritoriul Republicii Moldova a unei biserici străine neamului nostru - valorile propagate prin intermediul acestei biserici ne sunt străine... Clericii Mitropoliei Moldovei tot timpul au fost agenți electorali ai partidelor pro-ruse, inclusiv a Partidului Comuniștilor, ceea ce este o blasfemie. Ca să nu mai zic de faptul că Biserica Ortodoxă Rusă este străină valorilor europene, pentru că Biserica Rusă este contrară spiritului drepturilor omului – un principiu de bază al UE. Pentru că orice susținere a unor demersuri pro-drepturile femeilor, de exemplu, care este un mesaj pro-european foarte clar, este condamnat de Biserica Rusă. În plus, stimularea fanatismului religios și reacțiile lui adverse. Amintiți-vă cum se manifestă biserica la marșurile minorităților sexuale sau în alte situații, cum ar fi implicarea în campania electorală de partea lui Dodon, contra Maiei Sandu. Aceste scheme sunt bine regizate, biserica fiind utilizată ca principal element al propagandei ruse în Moldova.

- Adică se mizează pe faptul că avem o populație majoritară care se declară creștin-ortodoxă, iar trecutul conectat la Rusia își spune cuvântul... Dvs vi se par eficiente tehnicile identificate până acum de combatere a fenimenului fake-news?

- Trebuie să recunoaștem că aceste tehnici aproape că nu există. Statul nu s-a implicat în niciun fel până acum în combaterea acestui fenomen.. De ce? Pentru că majoritatea falsurilor le sunt convenabile. Ele alimentează regimurile aflate la putere. Vă amintiți vreun fake-news răsunător despre Plahotniuc? Eu nu. A existat o interpretare greșită a faptului că ar fi votat înainte de ziua votării, dar a fost imediat asumată și dezmințită. În regimurile pseudo-democratice, politicienii s-au obișnuit să utilizeze foarte abil fenomenul fake-news, pentru a-și atinge scopurile politice. Anturajul lui Igor Dodon a utilizat la greu povestea cu cei 30 de mii de sirieni, chiar dacă socialiștii nu au invocat sperietoarea asta cu text deschis. În schimb, media hrănită de ei, activiștii lor – asta au făcut și, în fel acesta, au distrosionat realitatea și au influențat alegerile.

- Și ce soluții vedeți? La nivel de stat ce s-ar putea face? Dar și ca breaslă...

- Cred că există 4 pârghii de care putem trage în acest sens: statul, școala, ONG-urile și breasla. Statul nu a făcut nimic până acum în acest sens, dar poate să facă foarte multe. În primul rând este dator să se lămurească ce e cu această avalanșă de site-uri care răspândesc zilnic știri false. Nu cred că există vreo țară care ne-ar depăși la capitolul site-uri de știri false. Cei care administrează aceste platforme pot fi identificați la fel ca cei care sună la poliție și spun că o anumită instituție este minată. Autoritățile trebuie să se apuce de aceste site-uri, pentru că în lumea civilizată există deja instrumente de identificare a celor care comit asemenea ilegalități. Noi avem hackeri de care vrei, numai din acei care să-i descopere pe acești teribiliști nu avem. Nu am văzut niciun efort regional de colaborare între structurile statului pe acest segment. Toți luptăm separat cu propaganda rusă, dar iată că nimănui încă nu i-a trecut prin cap ca statele să-și unească eforturile. Statul trebuie să fie pro-activ – să dezvolte mecanisme de prevenție și de descurajare...

Educația este foarte importantă în acest sens. Noi credem că educație mediatică trebuie să se facă la toate disciplinele – și la fizică, și la chimie, etc. Asta înseamnă că trebuie să se lucreze foarte mult la nivelul universităților și colegiilor pedagogice. De aceea noi acum umblăm prin urniversități și colegii și școlim pedagogii de la diferite discipline. Nu le cerem ca ei să citească un curs despre educație mediatică, ci îi încurajăm să gândească critic, să analizeze. Am făcut astfel de exerciții cu istoricii. Unii profesori de istorie au avut niște prezentări extraordinare despre modul cum propaganda a alimentat ura în al doilea război mondial și, astfel, i-a ajutat pe naziști...

Iar ONG-urile și breasla bine intenționată trebuie să țină permanent în vizor problema falsurilor din media. Mă mir că atunci când noi demontăm un fals, puține instituții de presă ne ajută să răspândim schema demontată. Poate că e din cauza veșnicei noastre frici de concurență.

- Credeți că e suficient să demontezi un fals, promovat la vreo 6 posturi TV, doar pe unu-două site-uri partenere?

- Și pe noi ne întreabă lumea, atunci când mergem prin sate, de ce nu utilizăm platforma televiziunii publice pentru un efect maxim? Pentru că televiziunea publică nu are niciun interes pentru asta. Ar trebui ca proprietarii de media să fie interesați să lupte cu fenomenul fake-news, dar în condițiile în care majoritatea sunt controlați de politicieni, ei au alte interese.

- Care este cea mai afectată de fake-news regiune din Republica Moldova?

- Autonomia Găgăuză. Acolo sunt necesare eforturi suplimentare și tactice, pentru că influența rusească în acea regiune este foarte mare, iar politicienii de acolo joacă cartea Rusiei. Și nu contează că o fac din interes financiar sau din alte motive...

Vitalie Călugăreanu