În patru ani, Guvernul nu a reușit să depășească faza studiilor de fezabilitate.

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a criticat din nou Guvernul legat de construirea spitalelor regionale, spunând că așteaptă de un an ca acesta să decidă în legătură cu finanțarea alocată pentru spitale, scrie HotNews.ro.

România riscă să piardă banii europeni, în condițiile în care în patru ani s-a reușit doar stabilirea amplasamentelor și studiile de fezabilitate, spune Corina Crețu, care a fost desemnată în Comisie de guvernul PSD condus de Victor Ponta, dar acum candidează la europarlamentare pe listele Pro România, partid fondat de același Ponta.

„Dacă în patru ani de zile nu s-a reușit decât stabilirea amplasamentelor și studiile de fezabilitate, într-adevăr riscă să se piardă banii europeni, pentru că mai urmează licitațiile, construcția efectivă, lucruri care sunt greu de crezut că vor fi realizate în acest interval de timp. (...) Regulile europene arată că, dacă până în 2023, 90% din lucrările respective nu sunt făcute se dau toți banii înapoi, se pierd toți banii”, a explicat Crețu.

Ea a spus că așteaptă încă din aprilie 2018 răspunsuri la scrisorile pe care le-a trimis Guvernului, cu privire la decizia legată de finanțarea europeană alocată pentru spitale.

„Dacă dânșii doresc să folosească banii pentru actuala perioadă de programare, trebuie să avem o solicitare. Am înțeles dintr-o conferință de presă că se dorește fazarea. Deci folosirea acestor 300 de milioane de euro doar pentru documentație și începerea construcției efective de la 1 ianuarie 2021. Aceasta am înțeles din presă, dar noi la Comisia Europeană nu avem nicio solicitare. Dacă se dorește să se folosească acești bani europeni pentru alte obiective, iar ne trebuie o solicitare și o notificare către Comisia Europeană, pe care nu o avem”, a declarat comisarul european, potrivit Agerpres.

Comisarul european se contrează de mai mult timp cu diverși oficiali guvernamentali pe tema spitalelor regionale, după ce Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a spus că guvernul vrea ca acestea să fie construite în parteneriat public-privat. Este însă prima dată când Corina Crețu spune clar că există riscul pierderii fondurilor europene alocate de UE pentru construcția a trei spitale regionale în România, în Cluj, Iași și Craiova.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susține însă că banii europeni ar fi mult prea puțini pentru valoarea estimată a investiției, în condițiile în care doar un spital regional ar necesita fonduri de 400 de milioane de euro.

În trecut, chiar Corina Crețu a transmis că Executivul UE este dispus să aloce o sumă mai mare pentru acestea dacă autoritățile române o cer, dar că acestea ar trebui să informeze Comisia, lucru care, potrivit declarațiilor de marți ale comisarului european, încă nu a avut loc.

Guvernul României și Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat în decembrie 2016 acordul privind construcția celor trei spitale regionale, cu finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020. În luna septembrie a acelui an, Vlad Voiculescu, pe atunci ministru al Sănătății, declara că cele trei spitale regionale ar trebui să fie construite în doi ani și jumătate.

Dar spitalele regionale sunt incluse în programele de guvernare ale PSD încă din 2012 și încă nu a fost pusă nicio cărămidă.