Comisarul român pentru Politică Regională a declarat marți că Executivul de la Bruxelles ar fi alocat bani în funcție de nevoi, dacă i s-ar fi solicitat să finanțeze toate cele opt spitale regionale aflate în programul de guvernare al PSD.

Întrebată dacă Guvernul României ar fi cerut finanțare pentru cele opt spitale regionale aflate în programul de guvernare al PSD Uniunea Europeană ar fi fost dispusă să le finanțeze, comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, a replicat: "În primele șase luni, am negociat Programul Operațional Regional cu toate statele membre. Singura solicitare pe care am avut-o din partea Guvernului României, a Ministerului Dezvoltării Regionale de la acea vreme, a fost aceea de a finanța cele trei spitale regionale. Cred că orice ar fi fost posibil, dacă se solicita, se puteau aloca bani pentru orice nevoi existau".

La aceeași întrebare, Rovana Plumb a spus că ea vorbește despre prezent și nu știe cum ar fi fost în anul 2014, atunci când s-a cerut finanțare pentru spitale.

"Eu vorbesc pentru prezent, nu știu ce ar fi fost și cum s-ar fi răspuns în anul 2014, dar vreau să vă asigur că atunci era un anumit context, mă refer la cel economic și social, azi suntem într-un alt context, avem o viziune privind modul în care răspundem nevoilor românilor", a explicat Rovana.

"Spitalele regionale Iași, Craiova și Cluj se vor finanța din fonduri europene, etapizat. Prima etapă de finanțare va fi pentru documentația tehnică, care însumează în momentul de față, conform dataleor frunizate de BEI, 120 de miliaone de euro, iar în etapa a doua, pâna la concurența sumei medii de 450 milioane euro se va merge pe construcție și dotare. Nu excludem că se pot face finanțări și în parteneriat public-privat. De ce? Pentru că legea adoptată anul acesta prevede finanțarea cu cel puțin 25% în PPP cu fonduri europene, deci acestea sunt soluțiile pe care le-am discutat ieri cu doamna premier și cu doamna comisar european Corin Crețu. Am rugat-o pe doamna Crețu să verifice dacă este posibil acest lucru, cu angajamentul nostru ferm că etapa a doua va fi finalizată în mod cert", a declarat Rovana Plumb.

De asemenea, Corina Crețu a spus că se bucură de faptul că Guvernul a asigurat-o că vrea să construiască cele trei spitale regionale.

"Am avut discuții foarte consistente. Din punctul meu de vedere, mă bucur că Guvernul a asigurat că dorește să contruiască aceste trei spitale. Studiile de fezabilitate sunt în stadiu avansat, este nevoie de o decizie guvernamentală privind diferența de sume. În calitate de comisar european voi face tot ce îmi stă în putință să ajut, chiar dacă e nevoie să modificăm programul de parteneriat", a explicat Crețu.

Luni, la conferința EuroIMPACT, comisarul european declara că se va întâlni cu premierul Viorica Dăncilă și cu alți membri ai Guvernului pentru a lămuri declarațiile din ultimul timp ale unor oficiali europeni privind eventuala finanțare a spitalelor prin parteneriat public-privat.