Comisarul European Corina Crețu este de părere că măsura condiționării fondurilor UE în funcție de respectarea statului de drept răspunde principiului "toleranță zero față de fraudă" și decizia ar putea fi "un pericol pentru "fiecare stat membru.

"Eu cred că răspunde acestui principiu pe care îl au foarte clar CE și UE - toleranță zero față de fraudă. Pe de altă parte, implementarea cu succes a tuturor proiectelor, dar și respectarea valorilor și principiilor UE. Este evident că, atunci când o țară intră în această familie, vine și cu drepturi, dar și cu obligații. (...) Legat de respectarea statului de drept și fondurile europene, eu pot să vă spun că la ora actuală avem toleranță zero față de fraudă și înghețăm fondurile și plățile dacă avem vreo suspiciune de fraudă. Această prevedere vine să completeze ceea ce există deja în regulamente. Toate țările au avut și au probleme. OLAF este cel care ne face recomandări, avem și auditurile noastre, ale CE", a declarat Corina Crețu.

Corina Crețu a spus că o posibilă condiționare a fondurilor UE în funcție de respectarea statului de drept reprezintă un pericol pentru toate statele membre.

"Nu știu care va fi mecanismul prin care se va măsura cât respectă o țară statul de drept sau nu. Cred că în general banul european este foarte bine controlat, dar ideea de a lega anumiți parametrii mai politici, să spun așa, este un pericol pentru toate statele membre care trebuie să fie foarte atente la îndeplinirea condiționalităților macroeconomie, dar și a condițiilor politice", a mai spus aceasta.

Întrebată dacă OUG pe justiție ar putea avea un impact în această decizie, Crețu a spus: "Eu cred că da".